Problemi voćara

Voćari, propada vam urod? Možda ste i sami krivi - evo zašto!

Voćari, propada vam urod? Možda ste i sami krivi - evo zašto!
Foto: Dom i vrt
1/2
24.08.2013.
u 08:05

Vrućine se povezuju i sa sintezom kiseline zbog koje voćke prije vremena ostaju bez plodova

Visoke temperature i dugotrajna suša donijeli su probleme i voćarima. Kako velikima, tako i onim malima. Žale se da im jabuke, kruške i breskve padaju sa stabala i prije nego sazru.

– Najčešći su uzrok padanja nezrelih plodova štetnici, obično je takvo voće crvljivo – kaže Jurica Glumpak, diplomirani inženjer agronomije. Nezrelo voće može padati i zbog jakog vjetra i tuče, ali i kad ga na voćkama ima previše i nije prorijeđeno na vrijeme. No, upozorava agronom, i pogreške kod zelene rezidbe mogu biti uzrokom opadanja plodova. Preporuke su, kaže, da se na jabukama na svakih 20 do 25 listova ostavlja jedan plod. Postoje i sredstva koja mogu pomoći kad plodovi s voćki opadaju, no sada je već pomalo kasno da se bilo što napravi. Pri visokim temperaturama, dodaje J. Glumpak, opadanje plodova povezuje se i s abcizinskom kiselinom, koja negativno utječe i na konzistenciju plodova.

– Njezinu sintezu blokira kalcij pa je i on važan u sprečavanju prijevremenog opadanja plodova. Premda ga uglavnom ima dosta u tlu, vrlo sporo putuje biljkom pa je dobro pošpricati voćnjak, vinograd, a i povrtnjak, otopinama s kalcijem.

Biljka ga usvaja preko lišća, a djeluje i na čvrstoću pokožice plodova – kaže agronom. Kalcij pomaže i u očuvanju plodova nakon berbe, za što se koriste otopine spravljene prema različitim recepturama u koje se uranjaju plodovi.

– Važno je reći da voćari svoje voćnjake često i nepotrebno gnoje. Tako se zemlji dodaju i elementi kojih ionako ima dovoljno, tu posebno mislim na kalij i bor. Dokazano je da su voćke koje rastu na zemlji s previše ovih elemenata, pregnojenoj zemlji, sklonije i prijevremenom opadanju plodova – ističe agronom Glumpak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije