Abeceda ljekovitog bilja

Višenamjenska bijela gorušica: Poznati začin, ali i sjajan lijek

Foto: Dom i vrt
1/4
08.06.2014.
u 00:00

Bijela gorušica jak je antiseptik, a oblozi se mogu stavljati na želudac, kralježnicu, zglobove...

Domovina je bijele gorušice južna Europa. Začinska svojstva i ljekovitost ove biljke, poznate i kao slačica, poznavale su sve stare civilizacije Europe. U Drugom svjetskom ratu koristila se za proizvodnju bojnih plinova “senfgasa”. Dobar je narodni lijek koji se tradicionalno upotrebljava za liječenje uzetosti, upale porebrice, grčeva želuca i žučnog mjehura, protiv izljeva krvi u mozak, moždanog udara, prehlade, gihta, išijasa, bolova u leđima, kao oblog za abdomen, želudac, kralježnicu, zglobove nogu, ukočenost i utrnulost dijelova tijela (za poboljšanje površinske cirkulacije i smanjenje bolova) te za liječenje kožnih problema. Najprepoznatljivija svojstva bijele gorušice su što je jak antiseptik pa to ljekovito djelovanje koristimo i iznutra i izvana, a jak je i antireumatik.

Foto: Dom i vrt

U tom se slučaju primjenjuje kao oblog koji stavljamo na oboljelo mjesto i na taj način smanjujemo bol, pojačavamo površinsku cirkulaciju (reumatski bolovi i degenerativne promjene na zglobovima). Dobar je laksativ i upotrebljava se kad je riječ o kroničnom zatvoru (jedemo sjemenke koje u crijevima brzo bubre ili ih prethodno namočimo u vodi, one na mehanički način razbijaju krutu stolicu slično kao i sjeme lana).

Foto: Dom i vrt

Riječ je o dobroj i prirodnoj hrani, a klice sjemenki bijele slačice koriste se za jelo zbog brzog klijanja i u zdravoj i prirodnoj prehrani koristi se s ostalim klicama (pšenica, raž, lan). Dobar je začin jelima (jedenje ili žvakanje sjemenki ili klica izaziva pečenje u usnoj šupljini pa su potrebne manje količine kako bi se postiglo ljekovito djelovanje), jak je i djelotvoran diuretik i preporučuje se za liječenje vodene bolesti, dobar je emetik (izaziva povraćanje) koji koristimo kad je riječ o trovanjima želuca, naročito ako je u pitanju trovanje narkoticima. Stimulans je koji djeluje na želudac (potiče na rad).

Jače ili veće količine uživanja bijele slačice mogu dovesti do nadražaja želučane sluznice ili simptoma trovanja želuca.

Foto: Dom i vrt

U pučkoj medicini poznate su kupke s bijelom slačicom (temperatura vode oko 28 Celzijevih stupnjeva), a preporučuju se kad imate osjećaj hladnoće u leđima, kralježnici i abdomenu.

U hrvatskim ljekarnama moguće je nabaviti flastere za liječenje reumatskih bolesti, bolova u leđima (išijalgije, išijasa, tj. bolnog grča leđnih mišića), kralježnici i mišićima (prema uputama proizvođača za primjenu). Bijelu gorušicu rabimo kao analgetik, antiseptik, antibakterik, antireumatik, antiskorbut, antispazmodik, diuretik, dermetik, emetik, iritant, hiperemik, laksativ, rubifacijens, stimulans i vermifug.

Kontraindikacije: nisu poznate osim kad je riječ predoziranju, nepoštovanju mjera opreza u pripremi i o alergičnima na ovu biljku.

Komentara 1

DU
Deleted user
07:55 10.06.2014.

A novinarske pameti.. Kako se molim obloga stavlja na zeludac? Pod anestezijom ili bez nje? AHAHAHAHAHA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije