Proljetnice

Vesele boje i dvostruki mirisni cvjetovi jaglaca

Vesele boje i dvostruki mirisni cvjetovi jaglaca
Foto: Dom i vrt
1/3
24.03.2013.
u 11:31

Dok jaglac cvate, kompost mu mora biti stalno vlažan

Sve su brojnije sorte ovih zimsko-proljetnih lončanica na tržištu i u domovima. Posebno su cijenjene hibridne sorte krupnih cvjetova u širokoj lepezi boja od bijele, boje slonovače, žute, narančaste, lososne, ružičaste, crvene, plave i ljubičaste te njihovih kombinacija. Uz jednostruke cvjetove brojne su nove sorte s dvostrukim, punim i čak izrazito mirisnim cvjetovima, što u hibridima te vrste nije bio slučaj.

Redovitim uklanjanjem ocvalih cvjetova produljuje se cvatnja. Nakon cvatnje obično se bacaju, ali otpornije vrste možete posaditi u vrt te će vas iduće godine iznenaditi ljepotom. Optimalna temperatura tijekom cvatnje je od 13 do 16 ºC, a mjesto treba biti svijetlo, ali ne na izravnom suncu.

Vesele boje jaglaca u neuobičajenim kombinacijama, ali ovom cvijeću jako dobro pristaju

Tijekom cvatnje kompost mora biti stalno vlažan. Listovi i cvjetovi se ne smiju močiti pa je najbolje zalijevati u podložak. Jednom tjedno dodaje se vodi za zalijevanje tekuće gnojivo da bi se potaknuo razvoj novih pupova. Kako bi vlažnost zraka oko biljke bila što veća, lončić s biljkom možete držati na vlažnim kamenčićima.

Poslije cvatnje vrstu Primula acaulis možete posaditi u vrt. P. obconica presadite u ilovasto-tresetni supstrat i smjestite tijekom ljeta na svježe, zračno, polusjenovito mjesto te je štedljivo zalijevajte. Sredinom listopada unesite ih u kuću i nastavite uobičajeno njegovati. Krupnocvjetne hibridne sorte možete baciti.

P. sinensisu ili kineskom jaglacu cvjetovi su bijeli, ružičasti, crveni, narančasti i purpurni s okom u sredini. Na nekoliko stapki mnogo je cvjetova.

Najprije su cvjetovi bili žuti i mali, a današnji hibridi su veliki i raznobojni

Sorte crvenih latica i kovrčava ruba osobito su privlačne. Nakon cvatnje obično se baca. P. acaulis ili jednostavni jaglac nosi buket krupnih cvjetova u sredini rozete, a mogu biti bijeli, žuti, ružičasti, crveni ili plavi. P. malacoides odlikuje se mirisnim, sitnim cvjetovima bijele, ružičaste, crvene i purpurne boje, skupljenim u cvat na tankoj cvjetnoj stapci. Također ga je nakon cvatnje najbolje baciti. P. obconica ili otrovni jaglac ima krupne, mirisne cvjetove različitih boja na dugoj cvjetnoj stapci. Svaki dodir s listovima izazvat će na koži alergijsku reakciju, osobito ako je osoba osjetljivija.

NE PROPUSTITE: S malo truda zadivite sve: Proljetni vrtić od jaglaca, paprati, zumbula

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije