Zeleni trendovi

Vertikalni vrtovi - zelenilo koje će vam trajati 10 godina

08.02.2019.
u 09:14

Zeleni zidovi nisu više rezervirani samo za odabrane, možete ih i vi ukomponirati u svoj dom i to prema svom dizajnu

Neki će reći da su vertikalni vrtovi samo efektna pomodna novotarija stvorena kako bi prostori poput kafića, restorana, ordinacije ili ureda izgledi ljepše ili atraktivnije. No, istina je ipak posve drukčija. Francuski botaničar Patric Blanc, glavni krivac što su vertikalni vrtovi zaživjeli i u ovom dijelu svijeta, na svome putovanju u Tajlandu uvidio je kako biljke uspijevaju i na vertikalnim površinama poput stijena, neke i bez zemlje, te je, kada se vratio kući, osmislio sustav vertikalnog vrta.

Foto: Shutterstock

Nakon njegova rješenja, niknula je cijela ‘šuma’ uspravnih vrtova zasnovana na toj ideji. Vertikalni vrtovi nastali su kao rješenje za sve one iz gradskih sredina koji žude za zelenilom i svojim komadićem zemlje koju će obrađivati, ali jednostavno nemaju gdje to ostvariti jer žive u stanu. Ako je taj stan mali, onda nemaju priliku ni zasaditi teglu s cvijećem jer skučen. U tim slučajevima uspravni vrtovi idealno su rješenje. Ne morate kupovati skupe konstrukcije ni posebne posude da biste mogli posaditi cvijeće, začine i povrće u svome domu - već postojeće posude koje imate ili obične plastične zakačite sami na zid ili neki vertikalno nosač - na taj način ćete prostoru koji zjapi neiskorišten dati funkciju. Za vertikalni vrt koristiti možete razne površine, primjerice balkonsku ogradu, fasadu, stup, zid...

Foto: Shuterstock

Vertikalni vrtovi udahnjuju prostoru jedan novi život, ne traže puno vremena za održavanje, traju više od deset godina, a mogu se potpuno prilagođavati vlastitim željama. Ovakvi zeleni zidovi (vertikalni vrtovi) novost su na hrvatskom tržištu, a na naše zidove donosi ih brend Tech Garden. Zeleni zidovi imaju nekoliko bitnih prednosti u odnosu na klasične biljke u kući ili uredu: jednom kad se ugrade, nije ih više potrebno održavati, nisu štetni za zdravlje jer ne privlače na sebe kukce i bakterije, vrlo su otporni na razne klimatske uvjete, mogu se dizajnirati prema željama kupca... Kupci zelenih vertikalnih vrtova mogu sami, prema vlastitim željama, dizajnirati zid kakav žele.

Foto: screenshot/facebook

Tech Garden im tom prilikom nudi razne vrste biljaka i mahovine, pa je zapravo samo mašta granica. U ponudi za vertikalne vrtove nekoliko je različitih vrsta zidnih mahovina, a sve se radi prema klijentovoj narudžbi (svaki zid može biti jedinstven ili kataloški). Od tih mahovina mogu se izrađivati logotipi, natpisi, slike, itd. Što se ostatka ponude tiče, nude se: uokvirene slike s mahovinama, paprati i biljem, ukrasne kugle od prirodnih mahovina, bonsai stabalca, srednja i velika stabla te palme za interijere. Instaliranje zida vrlo je jednostavno. Zeleni zid je modularan, a dolazi na više šperploča na kojima se nalazi željena mahovina.

Zatim se te šperploče slažu kao puzzle na zid, a pričvrstiti ih se može pomoću vijaka ili ljepila. Zanimljivo je da se takav zeleni zid može instalirati na gotovo sve vrste podloga: zidovi, stropovi, namještaj i sl. Što se tiče optimalnih uvjeta, najvažnije jest da instalacija ne smije biti direktno izložena sunčevim zrakama i ne smije se nalaziti na ispuhu klime (klimatiziran prostor može samo da nije na ispuhu). Ako dođe do oštećenja na nekom dijelu zida, zamijeni se samo oštećeni dio i na ovaj način životni vijek zida može biti jako dug. Proizvod je klasificiran kao “ECO-FRIENDLY” i “KIDS-FRIENDLY”, 100% prirodan.

Proizvod se dobiva procesom stabilizacije. Stabilizacija je jedinstven proces, potpuno ekološki, a smjesa koja se koristi u postupku je biorazgradiva. Biljke se ubiru u njihovu najboljem životnom ciklusu, kada su u fazi najljepšeg izgleda.

Nakon selekcije, odlažu se u komoru za stabiliziranje. Tu se stvara balansirana mikroklima između svjetla, vlage i topline. Tijekom procesa, koji traje nekoliko dana, sok biljke ispari te se zamjenjuje novom smjesom. Naposljetku se biljke prenose u komore za sušenje na nekoliko dana. Prije dostave prolaze kontrolu kvalitete i čišćenja. Zeleni zid ne treba zalijevati, nije potrebno svjetlo ni prihrana dugi niz godina, bez straha da će uvenuti.

Minimalan životni ciklus zelenog zida jest sedam godina, no u praksi i dulje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije