Organski vrt

Uzgojite voće i povrće bez kemikalija

Shutterstock
06.07.2017.
u 08:40

Biljke mamci biljke su koje na sebe privlače nametnike, pa tako druge biljke ostaju pošteđene. Kamilica i bijela loboda jako privlače biljne uši na sebe. Većina uši ostaje na njima i ne dira ostalo povrće, a tako u vrt dolaze i bubamare i ostali korisni kukci jer ima hrane za njih i oni, hraneći se njima, drže uši pod kontrolom, napominje Silvija Kolar-Fodor

Razni nametnici uništavaju vam voće i povrće, a vi ste toliko truda uložili u to. Nažalost, moramo priznati kako vrt bez nametnika ne postoji, ali zato su tu razne biljke uz pomoć kojih ćete smanjiti napad štetočina te će vaš vrt zasjati. Biljne uši najčešća su napast koja uništava biljke, tu su, naravno, i gusjenice i ostali kukci koji ulaze u vrt kako bi se nahranili, poput stjenica ili mušica. Najlakši način da se unište sve napasti je prskanje otrova, no to nije i najbolji način jer pritom uništavate i svoje biljke, ali i dobre nametnike.

Zbog toga su vrtlari i agronomi razvili bolje i kvalitetnije tehnike kako očuvati voće i povrće, a pritom izbaciti uljeze iz vrta. Treba naglasiti kako u vrtu obitavaju i dobri nametnici koji se hrane lošima, a to su bubamare, ličinke osolike muhe, zlatooke i dr. 
– Na svom vrtu koristim dvije metode – biljke prirodne mamce i biljke koje prikrivaju mirise. To su prirodne metode kojima se uspostavlja ravnoteža u vrtu i zahtijeva najmanje posla tu priroda odradi posao za vas. Biljke mamci su biljke koje na sebe privlače nametnike, pa tako mamci ostaju pošteđeni. Primjerice, kamilica i bijela loboda jako privlače biljne uši na sebe, pa uvijek posvud po vrtu ostavljam te biljke. Većina uši ostaje na njima i ne diraju ostalo povrće, a tako dolaze i bubamare i ostali korisni kukci u vrt jer ima hrane za njih i oni, hraneći se njima, drže uši pod kontrolom – napominje Silvija Kolar-Fodor, predsjednica udruge “Biovrt – u skladu s prirodom”, autorica tekstova i stranice www.biovrt.hr na kojoj možete pronaći više informacija o vrtlarstvu i udruzi. Udruga je osnovana s ciljem pružanja znanja o uzgoju biljaka i uređenju vrtnih prostora.

Foto: Shutterstock

Stručnjakinja nam je objasnila kako je korisno upotrijebiti i biljke koje prikrivaju mirise, kao što su biljke iz obitelji štitarki, odnosno komorač, mrkva, korijander ili peršin. Te su biljke vrlo intenzivnoga mirisa i pravilno raspoređene vrtom uspijevaju odvratiti nametnike od napada na ostalo povrće. – Mješovita sadnja luka i mrkve klasični je primjer međusobne zaštite biljaka gdje mrkva svojim mirisom tjera lukovu muhu, a luk svojim mirisom tjera mrkvinu muhu, odnosno biljke jedna drugoj prikrivaju mirise i nametnicima je teže uočiti ih. Tako isto možete kombinirati kupusnjače s celerom, rajčicu s kupusnjačama... Pripravak od bazge, gdje se lišće bazge namače u vodi pa se tima prska krumpir, prikriva miris krumpira, pa je zlaticama teže naći krumpir, a pripravak od rajčice djeluje isto dok se prskaju kupusnjače – ističe Silvija Kolar-Fodor. No, za vrijeme proljeća i ljeta, kada razni kukci i štetočine napadaju biljke, istovremeno postoje i oni koji napadaju ljude. Sigurno ste isprobali brojne preparate, ali zašto ne biste posadili, a potom i upotrijebili biljke koje će svojim prirodnim i zdravim svojstvima otjerati nametnike. Dobro poznata je melissa officinalis, odnosno biljka matičnjak koja također ima snažan miris, pa ju prilikom izlaska u prirodu natrljajte na kožu, a to će na neko vrijeme odvratiti komarce

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije