vrijeme za pripremu

Uz ovih pet savjeta za jesensku sadnju lukovica u proljeće ćete imati vrt u cvatu

lukovice
Shutterstock
12.09.2022.
u 06:00

Proljetne se lukovice sade u jesen jer zahtjevaju hladno razdoblje (2-8 stupnjeva) mirovanja od više mjeseci kako bi biljke stvorile cvijetove čim im vrijeme to dopusti i kada zatopli

Ako želite na proljeće uživati u ljepoti tulipana, irisa ili narcisa, jesen je pravo vrijeme za njihovu sadnju. Izdvojite sat vremena za svoj vrtlarski zadatak i osigurajte svom vrtu privlačan izgled.

Foto: screenshot/facebook

Proljetne se lukovice sade u jesen jer zahtjevaju hladno razdoblje (2-8 stupnjeva) mirovanja od više mjeseci kako bi biljke stvorile cvijetove čim im vrijeme to dopusti i kada zatopli. Bez tog hladnijeg razdoblja razvit će se listovi, ali ne i cvjetovi. Postoje određeni koraci koje možete poduzeti kako biste osigurali što veći uspjeh cvatnje ovih dekorativnih biljaka.

Foto: screenshot/facebook

1. Prije same sadnje dobro pregledajte lukovice kako biste upotrijebili samo one dobre i zdrave. Izbjegavajte mekane lukovice koje se čine poput mekanog kolača te pogotovo one na kojima primijetite plijesan. One bi trebale biti čvrste i suhe.

2. Nemojte bacati uputstva. Osim što možete dobiti dobre savjete za sadnju i brigu o svom cvijeću, ako sačuvate pakiranje, znat ćete koja je vrsta najbolje uspjela te kako se točno sadi. Naime, neke se lukovice sade tako da njihov vrh gleda prema dolje, a neke se sade u suprotnom položaju, prema gore. U pravilu je donji dio lukovice ravniji i ima više suhog korijenja, a vrh je zašiljen – iz njega će izrasti lišće i cvjetovi. Ako lukovice imaju nekoliko vrhova, imat će i više cvjetova.

Foto: screenshot/facebook

3. Prije sadnje, lukovice je dobro uvaljati u prašinu od drvenog ugljena. To ih štiti od truljenja.

4. Čak i da vas zapadne lukovica kod koje ne znate koji je koji kraj, posadite ju postrance, ona će svejedno dobro uspjeti.

5. Niste sugurni na kojoj dubini trebate saditi lukovice? Općenito govoreći, posadite ih na dvostrukoj dubini od njihove dužine. Primjerice, ako je lukovica velika 5 cm, sadite ju na dubini od oko 10 centimetara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije