zeleni ljubimci

Uz ovih 10 biljaka u domu živjet ćete duže i puno kvalitetnije

Shutterstock
20.02.2021.
u 06:48

Osim što stvaraju kisik, neke biljke imaju dobre učinke po zdravlje. Neke će smanjiti stres, a neke će vam olakšati san

Prirodni pročiščavaći zraka i oku ugodna dekoracija, kućno je bilje. Osim što stvaraju kisik, neke biljke imaju dobre učinke po zdravlje. Neke će smanjiti stres, a neke će vam olakšati san.

Stoga dailymail.co.uk. navodi deset unutarnjih biljaka koje su dobre po zdravlje.

Foto: Shutterstock

Zeleni ljiljan

Otporna biljka kojoj neće naškoditi ni manjak ni višak vode otklanja do 90 posto toksina iz doma u samo dva dana. Biljka je to koja se koristi i u kineskoj medicini, a istraživanja su potvrdila kako su pacijenti u čijoj se sobi nalazila ova biljka imali manji krvni tlak, a pokazali su i niže razine boli i anksioznosti.

Aloe vera

Pročišćava zrak od dvije kemikalije koje se nalaze u kućanstvima, benzena i formaldehida, a unutar listova aloe vere nalazi se gel koji liječi porezotine i opekline. Osim toga, preporuča se i za liječenje kožnih bolesti.

Foto: Shutterstock

Zmajevac

Biljka koja, kao i aloe vera uklanja formaldehid iz zraka, a njihova jednostavna održivost ono je što ih čini privlačnima. Zmajevac sporo raste, a ne zahtijeva ni česta zalijevanja.

Svekrvin jezik

Budući da otpušta kisik i tijekom večeri, ova je biljka odlična za dekoriranje spavaće sobe. Osim toga, pročišćava zrak od kemikalija koje se nakupljaju u kućanstvima, a ne zahtijevaju ni sunčevu svjetlost ni puno vode.

Paprat

Biljka koja, osim što pročiščava, zraku daje i vlažnost. Preporuča se u klimatiziranim prostorijama kao što je ured. Paprat pomaže i u očuvanju vlažnosti kože.

Spatifilum

Za 60 posto povećava kvalitetu zraka, a najpogodnija je za dekoriranje kupaonice. Biljka je to koja smanjuje pore plijesni, a apsorbira isparine iz alkohola i acetona.

Foto: Shutterstock

Bršljan

Zbog svoje dobre apsorbcije plijesni i fekalnih atoma iz zraka, ova je biljka odlična za sve koji imaju ljubimce. Studije pokazuju kako je dobra i za dekoriranje uredskog stola jer upija benzene iz kemikalija koje se nalaze u uredskoj opremi.

Lavanda

Osim što dobro miriše, lavanda je poznata po svom opuštajućem svojstvu smanjenja stresa. Koristi se u spa centrima, a njena pojava i spavaćoj će sobi donijeti umirujući efekt. Smanjuje anksioznost i umanjuje depresiju.

1/14

Gerberi

Još jedna biljka kojom se može dekorirati spavaća soba, a najbolja je za one koji pate od apneje sna. Uz to, uklanja kemijske benzene iz zraka.

Ružmarin

Osim što daje okus hrani, ružmarin je biljka bogata vitaminima, kalcijem i željezom. Pokazao se dobrim i kod poboljšanja koncentracije i pamćenja. Sadrži i antioksidanse i anti upalna sredstva te potiče imunitet i cirkulaciju, umanjuje mišićne bolove te potiče rast kose.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije