USPJEŠAN PROJEKT

Urbani vrtovi nakon Zagreba šire se na Osijek

urbani vrtovi
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
17.07.2014.
u 21:19

Projekt Urbani vrtovi naišao je na velik odaziv Zagrepčana koji danas u gradu na 10 lokacija mogu imati svoju parcelu i uzgajati vlastitu hranu

Prezentacijom projekta Urbani vrtovi u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti prikazana su ukupna dostignuća projekta kojim su Zagreb i nekoliko drugih hrvatskih gradova dobili svoje društvene zelene oaze nedaleko od središta grada. Predstavljeni su ukupni rezultati projekta od njegova početka do danas kao i planirana realizacija do kraja godine, uz razvojnu viziju u nadolazećem razdoblju.

Dosadašnje aktivnosti u sklopu projekta naišle su na nevjerojatan odaziv i zanimanje građana, što je dalo mnogo razloga za zadovoljstvo njegovim organizatorima – Gradu Zagrebu, dnevnom listu 24 sata i Radiju Kaj.

Budući planovi odnose se na formiranje i uređenje novih gradskih vrtova, ali i razvijanje postojećih. Tako će se u sljedećem razdoblju vrtovi urediti i za osobe s posebnim potrebama, a projekt će se povezati i sa zainteresiranim školama za izgradnju vlastitih povrtnjaka. Planirano je i formiranje grill punktova u zagrebačkim Gradskim vrtovima, organiziranje gastroradionica i različitih izložbi povrća. Također, u suradnji s poznatim umjetnicima, formirat će se interaktivne umjetničke instalacije i organizirati edukativne radionice Uradi sam. Najavljeni su i prvi urbani vrtovi u Osijeku.

Projekt Urbani vrtovi slijedi mnogobrojne primjere svjetskih gradova, a ustupanjem neiskorištenih gradskih parcela zainteresiranim građanima omogućuje se proizvodnja vlastite hrane u srcu grada, čime se zadovoljava stvarna potreba društva za zdravom hranom i antistresnom aktivnošću. Uz mogućnost organskog uzgoja vlastite hrane, Urbani vrtovi idealan su primjer održivog korištenja gradskim zemljištem te potiču na društveno odgovorno ponašanje povezujući sugrađane i cjelokupnu zajednicu.

Prvi gradski vrtovi pokrenuti su 2012. godine u Varaždinu, Ivanić-Gradu i Virovitici, a u proljeće 2013. zagrebački gradonačelnik Milan Bandić donio je odluku o provedbi projekta Gradski vrtovi s ciljem uređenja i opremanja obradivog zemljišta grada Zagreba radi davanja na korištenje bez naknade građanima za organsku proizvodnju hrane. Danas je u Zagrebu uređeno deset gradskih vrtova s gotovo 1500 parcela u gradskim kvartovima, i to:

1. Gradska četvrt Novi Zagreb – zapad, Čavoglavska ulica (120 vrtnih parcela)

2. Gradska četvrt Novi Zagreb – istok, Ulica Nikole Andrića (223 vrtne parcele)

3. Gradska četvrt Novi Zagreb – istok, Ulica Nikole Andrića (66 vrtnih parcela)

4. Gradska četvrt Sesvete – Senjska ulica (102 vrtne parcele)

5. Gradska četvrt Peščenica – Žitnjak, Ulica I. gardijske brigade Tigrovi (92 vrtne parcele)

6. Gradska četvrt Trnje – Savica, ulica Prisavlje (62 vrtne parcele)

7. Gradska četvrt Stenjevec – ulica Stenjevec (403 vrtne parcele + 34 vrtne parcele)

8. Gradska četvrt Stenjevec – Savska opatovina I. odvojak (55 vrtnih parcela + 6 vrtnih parcela)

9. Gradska četvrt Sesvete – ulica Rimski put (65 vrtnih parcela)

10. Gradska četvrt Novi Zagreb – istok, Ulica Karela Zahradnika (33 vrtne parcele).

Ciljevi projekta Urbani vrtovi odnose se na poticanje korištenja javnim prostorom u svrhu uzgoja jestivih kultura te senzibilizacije i edukacije šire stručne javnosti o temi urbanih vrtova i uzgoja hrane u urbanom okruženju. Usto, projekt ima i važnu društvenu ulogu, budući da se građanima, uz koristan rad vrtlarenjem i proizvodnjom povrća za vlastite potrebe, pruža i mjesto za druženje i rekreiranje te provođenje vremena i opuštanje u prirodi.

Važnost projekta Urbani vrtovi prepoznali su i Pevec, Zagrebačka pivovara, Toyota, PBZ, Šafram, Samoborka, Ravlić i Eko taxi, koji su, kao prijatelji projekta, svojom velikom potporom pridonijeli organizaciji uređenja zajedničkih dijelova gradskih vrtova te cijelom nizu zelenih akcija diljem Zagreba i Hrvatske

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije