22.11.2015. u 12:15

Pripravci od ladoleža, poznatog i kao slak, poponac ili slakovina rabe se i kod bolesti mokraćnog mjehura, bolesti krvnih žila, slezene, ali i kod kožnih i “ženskih” bolesti

Ljekovitost ladoleža od davnina je dobro poznata pučkoj medicini, a najviše su ga rabili arapski liječnici koji su prvi govorili o njegovoj ljekovitosti i uvelike ga primjenjivali.
Kad je riječ o ljekovitosti i vrstama ladoleža, treba ga razlikovati od poljskog slaka čija čaška nema dva velika lista pri cvijetu.

Korijen ili cijela biljka ladoleža od davnina se rabi za liječenje tegoba crijeva, krvi i žuči. Kod crijevnih tegoba ladolež pomaže pri kroničnom zatvoru, konstipaciji, te nadutosti. Naime, ladolež je u narodu poznata purgativna biljka kojom su liječili razne tegobe probavnih organa, služio je kao sredstvo za jačanje sluznice crijeva, a bio je najpristupačnija i najučinkovitija biljka za čišćenje (u tu svrhu rabili su cijelu biljku kao i korijen biljke).

Foto: pixabay

Ladolež se još rabi kod bolesti žuči – za pražnjenje žuči (holagog i holeretik), kao i za njezino stvaranje, zatim kod ženskih bolesti (razne komplikacije s maternicom), kod vodenih bolesti (diuretik, kao što je ascites, otok nogu), kod visoke temperature tijela (antipiretik), kod bolesti jetre (otečene jetre, slabe jetre, kod insuficijencije, masne, tvrde, za regeneraciju stanica jetre – hepatocita...), kod bolesti slezene.

Ladolež se upotrebljava i kod bolesti mokraćnog mjehura (upalnih stanja, infekcija bakterijama, pojave krvi u mokraći), kod bolesti krvnih žila (kod ateroskleroze), bolesti krvi (za pročišćavanje krvi u proljeće ili jesen), bolesti kože (raznih rana i čireva, žuljeva, kožnih nečistoća), kod reume i gihta, protiv groznice... Korijen ladoleža (suhi i usitnjeni) može se miješati s anisom, kimom, metvicom, matičnjakom, pelinom ako se upotrebljava za čišćenje crijeva. Dobro je i prirodno sredstvo za pripremu obloga kod groznice.

Foto: pixabay

Ladolež se rabi kao antiseptik, antiaterosklerotik, antibakterik, adstringent, antidijaroik, antipiretik, diuretik, holagog, holeretik, laksativ, purgativ.

Kontraindikacije: Osobe s osjetljivim želucem, slabim želucem, gastritisom, čirom na želucu te osobe s komplikacijama jetre ne bi smjeli uzimati ladolež u bilo kojem obliku.

*Recepte Ivana Lesingera za pripravke od ljekovitog bilja potražite u Večernjaku četvrtkom u prilogu Dom&vrt!

>>Kurkuma: indijski začin koji djeluje protuupalno

Komentara 1

RP
rokop.paic
19:02 22.11.2015.

Pomaže pri kroničnom zatvoru? Preporučiti je Mamiću.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije