ukrašavanje doma

Umjetno ili pravo božićno drvce? Izbor nikad nije bio teži...

05.12.2021.
u 07:00

O odabiru božićnog drvca ovisit će cjelokupan dojam okićenog doma - zato birajte pametno!

Božićna jela, bor, božićno drvce tradicionalno se ukrašavaju tijekom blagdana, a običaj da se u dom unosi svježe zimzeleno bilje korijene vuče iz slavenske mitologije. Okićeno drvce središnje je mjesto svakoga doma tijekom blagdana i obitelj se okuplja oko njega. Naročito se tomu vesele najmanji, ali ni odrasli ne zaostaju u oduševljenju jer ih uređena drvca i sav taj blagdanski šušur stvoren od dekoracija podsjećaju na djetinjstvo i bude nostalgiju. Mnogi svake godine iznova u ovo vrijeme dvoje kakvo drvce odabrati, a odluku je sve teže donijeti jer je ponuda sve veća.

Uz onu osnovnu dilemu – odabrati živo ili umjetno drvce, premišljamo se hoće li naš dnevni boravak, blagovaonicu ili hodnik krasiti bor ili pak jele i smreke koje se kod nas najčešće ukrašavaju te koje će boje biti. Naime, otprije nekoliko sezona u ponudi umjetnih drvaca pojavile su se ružičaste, ljubičaste, bijele i druge nijanse za koje se odlučuje sve veći broj ljudi. Ono što svakako prilikom odabira trebate imati u vidu, osim veličine i specifičnosti prostora u koji ga smještate, jesu prednosti i nedostaci svake vrste drvca. Tako su, primjerice, umjetni borovi ekonomski najisplativiji i s njih ne otpadaju iglice koje stalno morate usisavati...

Noviji modeli umjetnih drvca vrlo su vjerne replike pojedinih vrsta, izgledaju savršeno, a neka čak imitiraju i miris pravog bora. Rezana drvca imaju prekrasan miris i najčešći su, ali i najgori izbor jer drvce nakon blagdana završi na smetlištu, što je vrlo neodgovorno prema okolišu. Usto, osipaju im se iglice – iznimka su jedino jele.

Foto: Next Home

Drvce u tegli ekološki je izbor jer tako, osim što nam drom krasi svježe i atraktivno drvce, čuvamo okoliš i dajemo biljci šansu da nastavi svoj život nakon blagdana. Prije kupnje razmislite imate li ga gdje zasaditi ili pokloniti nekome tko će mu naći mjesta u svome vrtu, okućnici, vikendici... Najbolja stvar kod umjetnog drvca je ta što ga možete koristiti godinama. Kupite svoje idealno drvce jednom i uvijek ćete znati da ste na sigurnom, a dosadi li vam, samo promijenite ukrase.

Foto: Zara Home

Nakon Božića jednostavno ga je spremiti i pohraniti, bez čišćenja i usisavanja dosadnih iglica. Umjetna božićna drvca jako su evoluirala, dolaze u kombinacijama recikliranih materijala, vjerno imitiraju prava, možete kupiti ona s već postavljenim lampicama... Umjetna drvca, u pravilu, dolaze sa stalkom uključenim u cijenu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije