ZELENA ENERGIJA

Uberite svoju energiju

Biomasa
Foto: GettyImages
19.03.2019.
u 11:36

Energija dobivena iz biomase u RH zamjenjuje 350.000 tona naftnih derivata, što je po današnjim cijenama preko 3 milijarde kuna. Zašto i Vi ne bi uzeli svoj dio energetskog kolača?

Republika Hrvatska na današnji dan ima 47% ukupne kopnene površine pokrivene šumom, a energetski smo ovisni o fosilnim gorivima koja pokrivaju 50% energetskih potreba Republike Hrvatske. Dakle, na godišnjoj razini izdvajamo između 8 i 12 milijardi kuna za kupovinu energije. Biomasa, u što spada i drvni otpad, granje, kora, produkti poljoprivredne proizvodnje, komunalnih aktivnosti, stoje nam neiskorišteni. Samo u Hrvatkim Šumama, 20% od ukupne biomase koju se izvuče prilikom eksploatacije, ostaje neiskorišteno i istruli u šumi. Paljenje korova u poljoprivredi je posebna priča, gdje ogromna energija odlazi  neiskorištena i predstavlja siguronosni rizik, a time i nove troškove za društvo.

U pogledu biomase kao energenta, pokrenuti su koraci koji se tiču i Vas. Hrvatske Šume pokrenule su projekt uspostave sabirno – logističkih centara za prikupljanje biomase, a kojeg će biti nositelj 169 Šumarija širom Republike Hrvatske. Princip je sličan otkupu PET ambalaže, što znači kako će se sva biomasa iz komunalnih aktivnosti ( uređenje i održavanje parkova, nasada  i sl.) , ali i Vaš otpad iz vrtova, poljoprivredne proizvodnje, moći prodati Hrvatskim Šumama za potrebe postrojenja za proizvodnju električne  i toplinske energije.

Ako, krenete u proljetno uređenje vrta, svu biomasu će vam zbrinuti Hrvatske Šume i još ćete na tome zaraditi. Poljoprivreda će otvoriti potpuno novo poglavlje. Tako je u  Dalmaciji  veliki problem visokoenergetski vrijedan otpad iz procesa proizvodnje maslinovog ulja. Dakle, ostvarit će se mogućnost da taj otpad unovčite i dodatno na njemu zaradite, no tu su i drugi produkti iz poljoprivrede, što je posebno važno za naše ruralne i brdske krajeve. U tom pogledu je do konca prošle godine u funkciju pušteno 50-tak postrojenja koja već sada daju 1,1% ukupne električne energije utrošene  u Hrvatskoj. Novim strojevima za pripremu drvne sječke, Hrvatske Šume su već pokrenule tehnološke procese u cilju povećanja iskoristivosti biomase, koja će zauzeti sve važniju poziciju u energetskom sektoru.

No to nije sve, Ministarstvo poljoprivrede objavljuje natječaje za podizanje nasada brzorastučih vrsta stabala, koje u vremenskom roku od 8 godina, mogu osigurati dodatne količine biomase za potrebe proizvodnje energije. To je posebno važno za naša sela gdje se otvara jedno novo ekonomsko poglavlje kojim poljoprivrednici dio zarade mogu dobiti kroz participiranje u energetici.

Uz biomasu tu su i značajna bespovratna sredstva u rasponu od 5.000 EUR do 1.000.000 EUR za postavljanje bioplinskih postrojenja, čime se našim stočarima omogućuje ubiranje novac od mlijeka, mesa, ali i energije. Iskorištenjem domaćih potencijala, smanjit ćemo zagađenje, čuvati svoj okoliš, biti energetski neovisni, osigurati dodatno zapošljavanje i zaraditi novac. Sasvim dovoljan razlog za razmišljanje o novim prilikama, mogućnostima koje nam se otvaraju na osobnom planu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije