Netočni podaci

U Toksikologiji gljiva objavljene su pogrešne slike i otrovnih gljiva

U Toksikologiji gljiva objavljene su pogrešne slike i otrovnih gljiva
Foto: Dom i vrt
1/3
01.04.2013.
u 09:00

Zelenkasta vitezovka (Tricholoma flavovirens) je jestiva!

Potaknut netočnim podacima objavljenim u knjizi Toksikologija gljiva Tomislava Lukića, prof. dr. sc. Romano Božac upozorava na neke pogreške koje bi mogle biti i kobne za berače gljiva.

– U spomenutoj knjizi od 65 objavljenih slika 12 je pogrešnih, između kojih se nalaze otrovne i smrtno otrovne gljive. Lukić je vjerovao autoru nestručnog Pravilnika o zaštiti gljiva i Crvene knjige o gljivama u kojoj se nalazi mnoštvo izmišljotina i pogrešnih slika – navodi prof. Božac te dodaje kako je T. Lukić izmislio da je zelenkasta vitezovka (Tricholoma flavovirens) smrtno otrovna.

Sjajna koprenka smrtno je otrovna

– Ovu gljivu prvi put je opisao kao jestivu vrstu znameniti švedski liječnik i prirodoslovac C. Linne 1753. Nakon toga, spomenutu gljivu opisao je kao jestivu jedan od najvećih mikoloških klasika Elias Magnus Fries 1825. Zelenkastu vitezovku opisali i slikom prikazali brojni sjajnih autora, naravno svi kao jestivu gljivu. Dakle, R. Božac nije tvrdoglavo izmislio, kako to tumači Lukić u Večernjaku od 1. veljače 2013., da je zelenkasta vitezovka jestiva, već sam to naučio, zapamtio i potvrdio mnogo puta tijekom 43 godine snimanja i proučavanja sjajnih knjiga mikoloških klasika. Lukić se oslanja na neka nova francuska istraživanja koja nisu uspjela utvrditi niti prirodu toksina u zelenkastoj vitezovki. Podsjećam da je za brojne davno poznate otrovne gljive struktura toksina dobro poznata, kao i simptomi trovanja. Temeljem sličnih istraživanja i bijela sraštenica (Lyophyllum conatum) stavljena je pod sumnju te kovara (Boletus luridus), ali nikome nije palo na pamet da ove i druge gljive proglasi smrtno otrovnim vrstama – ističe Božac.

Sumporasta vitezovka otrovna je

– Tko može potvrditi da su stradali francuski ljubitelji gljiva, što navodi Lukić u knjizi na str. 304., konzumirali zelenkastu vitezovku (Tricholoma flavovirens). Prema mojem 43-godišnjem iskustvu, mogu s velikom vjerojatnošću pretpostaviti da su se Francuzi otrovali zamijenivši zelenkastu vitezovku otrovnom žabljom vitezovkom ili smrtonosnom zelenom pupavkom, a možda i smrtonosnom koprenkom (Cortinarius sp.) zelenkasto-žućkaste boje – kaže prof. Božac.

NE PROPUSTITE: Savjetujemo kako poboljšati vrijednost tla prije sadnje

Komentara 1

MA
maslow
13:28 13.10.2015.

U zelenkastoj vitezovki (Tricholoma flavovirens) je otkrivena Cikloprop-2-en karboksilna kiselina koja se nalazi na listi opasnih tvari u Hrvatskoj. Poznato je da kod miševa izaziva smrtnost u koncedntraciji od 15mg/kg, a u manjim koncentracijama izaziva insuficijenciju bubrega i rabdiomiolizam mišića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije