STANCIJA NADOMAK PULE

Ustaju u šest ujutro, a ljeti, kad ima najviše posla, rade i do ponoći

farma krava Alen Peršić Medulin
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/10
30.08.2015.
u 11:30

Sve je počelo sa samo jednom kravom kako bi obitelj imala svježeg mlijeka, a danas Peršići imaju farmu sa 120 grla. Nedavno su nabavili i 110 ovaca...

Samo tri kilometra od slavne pulske Arene te dva kilometra od medulinske plaže prepune kupača krije se farma koja broji 120 krava, jedina takva u tom, južnom dijelu Istre.

Posla na farmi je toliko puno da prođe cijelo ljeto a da se njezini vlasnici, obitelj Peršić, gotovo i ne okupaju u moru. Ljeto je ipak doba kada ima najviše posla na imanju.

– Predasi od posla kratko traju pa ih radije iskoristimo za odmor negdje u hladovini našega imanja – govori 40-godišnji Alen Peršić. Njegovi roditelji stočarstvom su se počeli baviti prije 30 godina. U početku je to bila jedna krava za potrebe obitelji, da imaju svježeg mlijeka.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Uposlena i četiri radnika
Iako njegovi djedovi i bake nisu držali stoku, njegovim roditeljima Ani i Karlu svidjela se ideja da nešto mogu i zaraditi od uzgoja, pa su počeli kupovati krave. Budući da nije radila, kravama se bavila najviše mama, a ostala obitelj – otac, tada zaposlen kao vozač, sestra Loredana i Alen pomagali su koliko su mogli. Danas su oni temelj OPG-a Peršić, a uz njih su zaposlena još četiri radnika.

- Mogao bih reći da nam posao dobro ide jer je cijela obitelj uključena u njega i što smo jedni drugima podrška. Svima je jednako stalo da posao uspije i svi su spremni žrtvovati se. Kada je to vaše imanje, onda radite ne razmišljajući je li taj dan praznik ili nije – smatra Alen. Za Peršiće nema odmora, njihov štand, na kojem prodaju sir i skutu, ne radi jedino nedjeljom. Njihov radni dan u ljetnim mjesecima zna trajati i po 14 sati, a kada je sezona košnje i spremanja sijena, rade i do ponoći.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Plan: seoski turizam
Po zimi je tempo lakši pa ima vremena za odmor i kovanje daljnjih planova – jedan od njih je i gradnja kušaonice sira te agroturizam. Na ideju seoskog turizma potaknulo ih je to što tijekom ljetnih mjeseci ima sve više turista koji dolaze na njihov OPG kupiti sir i skutu. A i tu se ponuda malo po malo proširuje. Osim tvrdog i polutvrdog sira rađenog po tradicionalnim recepturama istarskih nona, odnedavno su Peršići počeli proizvoditi i miješani sir od kravljeg i ovčjeg mlijeka, zbog čega su nabavili i ovce. Trenutačno ih imaju 110.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

>>Put uspjeha: Od duhana do kamilice i konoplje

Komentara 1

JK
janko.kljajic
08:53 21.12.2018.

Najjači ste i imate moju maksimalnu podršku. Samo naprijed, red, rad i disciplina. Svaka čast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije