Savršen ukras

Trajnica koja se lako uzgaja i ima prekrasne cvjetove, jedna je perunika!

iris
Flora magazin
10.04.2023.
u 07:00

Prije sadnje dobro je ukopati u zemlju gnojivo s manjim sadržajem dušika, a više fosfora i kalija

Perunika se tradicionalno uzgaja u našim vrtovima. Zahvaljujući lakoći kojom se uzgaja i obilju prekrasnih cvjetova ova je trajnica omiljena i u modernim vrtovima. Oplemenjivanjem su dobiveni kultivari krupnijih cvjetova i kovrčavijih latica u svim bojama osim crvene.

Foto: Flora magazin

Ovisno o kultivaru, narastu 20–100 cm visoko pa su prikladni za sadnju u svaki dio vrta od kamenjara do visokih obruba. Preporučuje se sadnja s trajnicama kasnije cvatnje koje će popuniti prazninu nakon što perunike ocvatu. Prije sadnje dobro je ukopati u zemlju gnojivo s manjim sadržajem dušika, a više fosfora i kalija. Perunika voli ocjedito i plodno tlo te osunčano mjesto.

Niski kultivari sade se na razmak od 15 cm, a visoki do 50 cm. Ne smije se saditi preduboko (8–10 cm bit će dovoljno) ili u sjeni jer podanak voli toplinu sunca. Razmnožava se dijeljenjem podanka na dijelove dužine 5–10 cm tako da svaki ima najmanje jedan pup i nešto korijenja.

Foto: H&M Home

Primjena: na gredicama u kombinaciji s trajnicama, na kamenjarima, za visoke obrube.

Napomena: pravodobnim uklanjanjem ocvalih cvjetova sprječava se stvaranje sjemena i iscrpljivanje biljke.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije