ZELENA ARHITEKTURA

Upoznajte najveći usisavač smoga na svijetu

smog neboder
Foto: studioroosegaarde.net
1/5
09.09.2015.
u 08:30

Poznati nizozemski dizajner Daan Roosegaarde sagradio je u Rotterdamu toranj visok sedam metara koji besplatno uklanja smog iz okoliša

Minijaturna kula visoka svega sedam metara osvanula je nedavno u Rotterdamu. Riječ je zelenom konceptu i ekološki osviještenoj arhitekturi koje sve više zaokupljaju dizajnere i arhitekte te takve ideje nastoje implementirati u svoje projekte.

Ovaj roterdamski, djelo poznatog dizajnera Daana Roosegaardea, zapravo je stroj odnosno elektronički usisavač koji skuplja smog iz svoga okoliša, što ga čini idealnim uređajem za sve gradske sredine.

S druge strane, nije ni čudo što je toranj postavljen baš u Rotterdamu, koji se inače smatra rajem moderne arhitekture i koji je inače tijekom desetljeća bio dom progresivnim arhitektonskim i dizajnerskim idejama. Sada je ponosni vlasnik najvećeg usisavača smoga na svijetu koji će poboljšavati kvalitetu gradskog zraka.

Foto: studioroosegaarde.net

Veliki adut ovoga uređaja, postavljenog 4. rujna ove godine jest što svoju funkciju obavlja besplatno, a jedini financijski izdatak je njegova proizvodnja i održavanje. Prema zamisli dizajnera, toranj obrađuje 30 tisusća kubika zraka na sat i tako, pomoću filtera, uklanja ultra fine čestice smoga i ispumpava čisti zrak. I to ne koristeći električnu energiju nego vodu.

Smog se usisava preko vrha, a zatim se pročišćeni zrak pušta koz otvore na šest strana tornja. Njegova patentirana tehnologija radi na principu sličnom pročišćivačima zraka koji se koriste u bolnicama.

Foto: studioroosegaarde.net

Glavni motiv Roosegaardu za oblikovanje ovakvog uređaja bila je činjenica da onečišćenje zraka u gradovima često dosegne opasne razine.

- Šokirala me činjenica da je očekivano trajanje života u Nizozemskoj devet mjeseci kraće nego što bi trebalo biti i to zbog smoga. - kaže dizajner. No, njegova ideja tu ne prestaje - cilj mu je da njegov koncept zaživi u svijetu, naročito u gradovima gdje je zbog zagađenja teško živjeti.

I još jedan bonus tornja: od čestica smoga, koje se komprimiraju, moguće je raditi neobičan nakit. Pravi primjer recikliranja, zar ne?!

>>Posjetili smo najveći biodinamčki vrt u Europi: veliki pogon u skladu s prirodom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije