OMILJENI SUKULENTI

Ta malena čuda: kaktusi

kaktus
Thinkstock
21.07.2017.
u 08:06

Gotovo da i nema doma koji nije imao kaktus! Ova specifična, bodljikava biljka na naše je prostore stigla s dubrovačkim trgovcima, a jedan od prvih vrtova koji ih je sadržavao bio je u današnjem arboretumu u Trstenom.

Kaktusi su sukulentne biljke koje pripadaju porodici Cactaceae, a potječu iz Amerike sa susjednim otocima. To su uglavnom bodljikave trajnice koje se odlično suprotstavljaju suši zahvaljujući sočnom i mesnatom sastavnom tkivu. Naziv sukulent odnosi se na svaku biljku sočnog tkiva stabljike i lišća, a često i korijena, koje zadržava vlagu i omogućuje biljci normalan razvoj u razdobljima sušnog vremena.

Foto: pixabay

Unatoč tome što su vrlo jednostavni za održavanje i ne zahtijevaju puno, uzgojiti lijepe kaktuse ne polazi svima za rukom. Osnovni razlozi tome mogu biti previše vode, nedovoljno sunca i pogrešan izbor zemlje. Vrlo često kaktusi ne uspijevaju jer su im tegle premale, pa se korijen muči u skučenom prostoru. I nagla razlika u temperaturi kao i izlaganje prevelikoj hladnoći također mogu biti kobni za kaktuse.+

Koliko ih treba zalijevati? S obzirom na to da su kaktusi poput deva - zadržavaju vodu, dovoljno je obilno ih zaliti jednom svakih pet dana u ljetnim mjesecima.

Saznajte kako pravilno posaditi kaktus.

 
Foto: Instagram
 

I uzgoj kaktusa zimi ima svoja pravila: u prostoru u kojem će kaktusi zimovati treba biti dovoljno dnevnog svjetla i temperatura do 10ºC. Ako ih se skloni u podrum, zbog pomanjkanja dnevnog svjetla kaktusi će blijedjeti, a bit će skloniji i bolestima. Pobrinite se da kaktuse sklonite na vrijeme, kako ne bi doživjeli temperaturni šok.

 
Foto: pixabay

Jadna od najčešćih zabluda vezanih za kaktuse je da ih zimi ne treba zalijevati. Iako u hladnim mjesecima kaktusi stagniraju i odmaraju se, treba im vode. Bit će dovoljno jednom mjesečno, ali obilno. Pustite da se voda icijedi iz tegle u podmetač. Ostavite nekoliko minuta da se zemlja dovoljno navodni, a zatim ispraznite podmetač.

Zavirite u našu foto-galeriju malenih čuda kaktusa:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije