Osnovnoškolci u akciji

Svi žele biti zadrugari, saditi bilje i proizvoditi biljne sapune

Svi žele biti zadrugari, saditi bilje i proizvoditi biljne sapune
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL/Ilustracija
1/6
23.09.2013.
u 21:04

Sve što zasade i što izraste učenici uberu i koriste za proizvode koje sami i izrađuju

Iako mnogi misle da je današnju djecu teško zainteresirati za bilo što pored svih čuda tehnologije, u brestovačkoj Osnovnoj školi Dragutina Lermana situacija je sasvim drugačija.
Kada je profesorica Maja Davidović počela uređivati okoliš škole, saditi tradicijsko cvijeće i bilje, stare sorte voćaka, aromatično bilje te buče, gotovo da nije bilo učenika koji nije želio postati zadrugar.

I dečki uživaju gledajući kako raste začinsko bilje koje su sami sadili i njegovali

Svi su željeli sudjelovati i raditi. Petra Krištofek ove je godine završila osnovnu školu, a u zadruzi je bila od petog razreda.
– Voljela sam raditi u zadruzi, posebno u našem kamenjaru, saditi cvijeće i brinuti se za njega. Puno cvijeća donijeli smo od naših baka, to je staro tradicijsko cvijeće koje smo tako nastojali sačuvati. I kod kuće mami pomažem u vrtu, čak joj dam i poneki savjet koji sam čula u školi – objašnjava Petra.
Bučino ulje za zdravlje
Ne samo što svi članovi zadruge, koju su nazvali Cucurbita, sudjeluju u sadnji i brizi o bilju, voćkama, cvijeću, jezercu... nego sudjeluju i u proizvodnji različitih proizvoda za koje koriste sirovinu koju su sami proizveli u svom vrtu.

Osnovni sastojak sapuna upravo je bučino ulje

– Svašta radimo i proizvodimo. Pravimo sapune, nevenovu mast s bademovim i bučinim uljem, med od maslačka, od lavande pravimo mirisne vrećice, eterično ulje i hidrolat. Uz prigodne datume kao što je dan škole ili smotra folklora to što smo proizveli i prodajemo – objasnila je učenica Ena Ivančić koja se veseli svakom poslu u zadruzi.
Mlada profesorica biologije Maja Davidović, voditeljica zadruge, dodaje da učenici u aromatičnom vrtu, u kojem je zasađeno dvadesetak vrsta bilja, beru listove za čaj, nevenov cvijet i gavez za mast. U suradnji s tvrtkom Grbić d.o.o prije tri godine počeli su uzgoj buče, od koje prave ulje koje im služi za izradu sapuna. Za taj dio posla posebno je zadužena profesorica kemije i biologije Danijela Pijević.

Sve se radi zajednički, a posao se dijeli prema sklonostima – neki radije kopaju, a drugima se više sviđa sijati

– Poznato je da je bučino ulje jako ljekovito za kožu. Tom ulju dodajemo malo kokosova ulja kako sapuni ne bi bili premekani. Uljima dodamo i natrijev hidroksid i onda to kratko miješamo štapnim mikserom. Nakon toga smjesi dodamo eterično ulje lavande ili nevena, nakon čega to stavimo u kalup da odstoji jedan dan. Tada režemo sapun u oblike kakve želimo. Planiramo im još dodavati i različito aromatično bilje iz našeg vrta. Djeca su jako zainteresirana za tu proizvodnju pa se čak i otimaju tko će raditi. Ti su sapuni zdraviji jer ne sadrže konzervanse, a i bolje peru – objašnjava profesorica Pijević dodajući da se za proizvodnju interesiraju i neki roditelji, prije svega mame učenika.

Začinsko i ljekovito bilje koriste za proizvode

A za proizvodnju nisu zainteresirane samo djevojčice nego i dječaci. Jedan od njih je i Mihael Zlomislić.
– Naučio sam proizvoditi kreme i sapune. Mami su se jako svidjeli kada sam ih donio kući – kazao nam je Mihael.
Dvije godine
Iako zadruga u školi postoji četiri godine, ona je tek prije dvije godine primljena u članstvo Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva, od kada i službeno postoji.
– Osnivanjem učeničke zadruge potaknuli smo učenike na razvijanje pozitivnih stavova prema prirodi općenito i upoznali ih s učinkovitijim oblicima obrade nastavnih sadržaja. Radom u pojedinim sekcijama učeničke zadruge učenici imaju priliku otkriti vrijednost tradicionalnog vrta i ekološkog uzgoja voća i povrća te se upoznati s osnovama vrtlarstva i povrtlarstva. Sudjelovanje učenika u održavanju okoliša škole oblikuje moralnu osobnost i budi interes za očuvanje prirode te pozitivno utječe na smisao za estetiku.

U školskom vrtu je i jezero s kornjačama i ribicama

Vremensko organiziranje aktivnosti u zadruzi pozitivno se odrazilo na organiziranje poslova i školskih zadataka. Ulaganjem dodatnih napora učenici uče poštovati svoj trud i tuđi uloženi trud – ističe profesorica Maja Davidović.

Uspješi voditelji
Novac za dobre projekte
Voditelji zadruga ne samo da su aktivni u školi nego i u pisanju projekata koji im uspješno prolaze na natječajima.
– Prošle godine smo od Ministarstva poduzetništva i obrta dobili 13.000 kuna koje smo iskoristili za pravljenje jezerca, sadnju aromatičnog vrta i obnovu starog bunara. Nakon toga smo napravili novi projekt izrade sjenice za izvanučioničku nastavu. Neki dan dobili smo pozitivan odgovor. Dio novca dat će nam i općina Brestovac koja rado sudjeluje u našim brojnim projektima – objasnila je profesorica Maja Davidović.

NE PROPUSTITE: Savjetujemo kako da voće ostane dugo svježe!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije