biramo naj opg

Sve što proizvede, 13-člana obitelj proda svojim gostima

dešković
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/17
30.08.2014.
u 13:25

Biramo najbolja obiteljska poljoprivredna gospodarstva u akciji Večernjeg lista i Ministarstva poljoprivrede

Mora da je bio u unutrašnjosti Istre i upoznao obitelj Dešković onaj tko je osmislio izreku: “Gdje čeljad nije bijesna, ni kuća nije tijesna”. U selu Kostanjica nadomak općinskog središta Grožnjana tri složna brata – Franco, Giuliano i Mauricio – te njihove obitelji i otac Marko žive i rade pod istim krovom. Ukupno ih je trinaestero. I nikada se ne svađaju.– Svi zajedno delamo – reći će Franco Dešković, ulovivši malo predaha da sjedne za dugački drveni stol ispred vinskog podruma u čijim se bačvama lijeska vrhunska kapljica.

Malo dalje za isti je stol sjeo i par iz Slovenije. Franco Dešković ponudio im je crno vino, da kušaju. Turisti degustiraju, zadovoljno kimaju glavama i odlaze s Francom natrag u podrum čije zidove krase brojna priznanja i diplome koje su braća dobila na raznim sajmovima i manifestacijama. Ubrzo Slovenci izlaze van noseći u kartonskoj ambalaži lijepo upakirane butelje.

Tko popije taj se vraća

Iako u obitelji svi rade sve, ovisno kada što treba, Franco Dešković zadužen je za posao oko vina pa je podrum kapaciteta 90.000 litara vina njegovo glavno radno mjesto. S etiketom vina Dešković iz ove vinarije izlaze prvoklasna malvazija, muškat momijanski, pinot sivi, refošk, teran, teran rose i cabernet franc. Godišnje Deškovići proizvedu između 40 i 50 tisuća litara crnog i bijelog vina. Kad novi vinogradi dođu u rod, vina će biti oko devedeset tisuća litara. Vinograde imaju zasađena na 15 hektara zemlje.– Tko prvi puta kod nas popije vino, rado nam se vraća – zadovoljno će Franco. Laganim korakom u tom trenu do nas stiže Giuliano. On dolazi iz staje. Njegova briga u ovom seljačkom domaćinstvu prvenstveno su krave. Imaju ih 20, plus telce. Deškovići prave i kravlji sir kojeg serviraju uz pršut i kobasice iz vlastite proizvodnje, zbog čega godišnje obrade dvadesetak svinja koje također uzgajaju.

Majstori i za ombolo

Braća su majstori i za ombolo – prvorazredni istarski specijalitet. Životinjama, a drže još i kokoši, daju hranu koju sami uzgoje.– Ne dodajemo im koncentrat, samo domaću hranu. I zato je meso drukčijeg okusa – objašnjava Giuliano. Dok tako razgovaramo o agroturističkoj ponudi imanja smještenog uz cestu, na uzvisini opasanoj vinogradima i maslinicima, odnekud se “stvorio” i Mauricio.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

Njegov je posao održavanje strojeva. Dvorište ih je puno. Malo dalje od traktora i priključaka nalaze se dva ponija, Lara i Pipo.U kuhinji je ženski dio obitelji – Fiorela, Ada, Tatjana i Barbara, Suzana. Ovdje posla ima pogotovo kad dođu grupe gostiju. Vrijedni su i dečki – Lari i Alen zajedno s Francom majstori su za peku. Pomaže na imanju i najmlađi u obitelji, školarac Patrik. Najstariji član obitelji, 82-godišnji Marko Dešković, više ne može u polje i lozu, pa sinove on i supruga Ana savjetuje što i kako učiniti. Poslušaju ih jer znaju da neće pogriješiti – cijeli su svoj radni vijek Marko i Ana Dešković posvetili upravo poljoprivredi.– Tata i none su imali vinograd. To je u našoj obitelji tradicija barem stotinu godina – kaže Franco Dešković. Nekoć je vino obitelj proizvodila prvenstveno za sebe. Vremenom, širili su vinograde, proizvodili više vina i logično je bilo da ga počnu i prodavati.Danas su vina Deškovićevih nagrađivana na vinarskim sajmovima zlatnim i srebrnim medaljama, a prošle godine njihova je mlada malvazija na 21. Vinistri proglašena šampionskom. Na istom je sajmu ekstra djevičansko maslinovo ulje obitelji Dešković ponijelo zlatnu medalju.– Na šest hektara imamo posađeno preko tisuću stabala maslina – priča Mauricio. Bez obzira na obiteljsku tradiciju proizvodnje vina, morali su Franco i Lari polagati za – vinara. U 120 sati nastave koja se održavala u petnaestak kilometara udaljenim Bujama nije, kaže, naučio ama baš ništa što već nije znao.

Nemoćni pred papirima

– Taj tečaj dođe više od tri tisuće kuna. Ima tečajeva za gljive, za špricanje... Na sve moraš ići, a najjeftiniji su od tisuću do tisuću i pol kuna. Mi smo navikli raditi, a ne gubiti vrijeme – kaže Franco Dešković.Poljoprivrednicima, složit će se sva tri brata, život uvelike komplicira i birokracija.– Za ono za što si prije trebao jedan papir, sada trebaš deset. Zakoni i pravilnici se mijenjaju takvom brzinom da je to nemoguće pratiti. Sve je gora situacija i s naplatom. Nikada ne možeš mirno spavati – zabrinut je i nemoćan da išta promijeni Franco.Tu njegovu i brigu braće gosti nikada neće iščitati s njihovih lica. Sa svima će se braća ljubazno ophoditi kao da je sve uvijek u najboljem redu. Zato i nije čudo što oni gosti koji su ih posjetili ovamo uvijek iznova rado vraćaju. I preporučuju ih svojim prijateljima. Naime, sve svoje proizvode Deškovići plasiraju isključivo putem svog seoskog gospodarstva u sklopu kojeg je i kušaonica u koju se može smjestiti 50-ak gostiju.

>>Ostale OPG priče pročitajte ovdje

Komentara 5

Avatar Androkoma
Androkoma
19:16 30.08.2014.

Svaka vam cast sa tim sto sve proizvedete i prodate na kucnom pragu!

IS
istri
16:57 30.08.2014.

ovi nemaju vremena niti ich to ne opterecuje : ni cirilica ni dvojezicne table. bravo:istrani -istrijani-istrijanci-istriani-ili histri.

MI
mirtebi
18:30 30.08.2014.

A nisu mu dosli poreznici ( parazitski isljednici) da zatvore biznis je je na partiskoj strani

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije