ABECEDA LJEKOVITOG BILJA

Ljupčac je pravi melem za gotovo sve unutarnje organe

ljupčac
Foto: Thinkstock
1/5
07.05.2016.
u 09:00

Biljka koju možemo sresti svugdje oko sebe, ljupčac, ima i brojna blagotvorna svojstva i od davnina se rabi u narodnoj medicini, ali i u kulinarstvu i proizvodnji hrane kao sjajan začin

Porijeklom iz južnih krajeva Europe, ljupčac se zahvaljujući monasima proširio cijelim kontinentom. Dioskurid i Plinije opisuju ga i hvale kao biljku za želudac, a sveta Hildegard preporučuje ga za liječenje kašlja i oteklina.

Ljupčac je biljka koja ima jako diuretičko djelovanje te se rabi kod oboljenja kao što su: bolesti želuca i crijeva (kod nadutosti, naročito kod djece, kao dobar karminativ, kod pojave glista, krčanja, kod slabog rada želuca kao digestiv, kod slabe cirkulacije krvi u probavnim organima, kod zatvora, grčeva, slabog apetita), vodena bolest (ascitis, edemi, vodene otekline, voda oko osrčja, u plućima ili kod otečenih nogu).

Zatim, ljupčac se upotrebljava i za bubrežne bolesti (za jače mokrenje ili kod poremećaja u mokrenju te za jačanje funkcija bubrega), reumatske bolesti (kao dobar antireumatik), bolesti bubrega, mjehura i mokraćnih puteva (katar mjehura, upala mokraćnih puteva, infekcije, kod kamenaca u bubrezima i mjehuru.

Foto: pixabay

Tako je Europska komisija odobrila je uporabu ljupčaca za liječenje infekcija mokraćnog sustava, kamenaca i pijeska), bolesti jetre i žuči (masna jetra, žutica, hepatitis).

Pripravci od ljupčaca rabe se i kod ženskih bolesti (neredovitih i bolnih menstruacija), bolesti živaca (kod slabosti ili nadraženosti), bolesti štitnjače (kod poremećaja rada štitnjače ili oteklina na vratu), bolesti srca (jača srce), bolesti kože (pomaže u detoksikaciji kože i cijelog organizma). Koristi se i u liječenju glavobolje, migrene, gihta, kašlja, bronhitisa, alergija, bolova u grlu te za liječenje starih zagnojenih rana.

Foto: pixabay

Jača i pobuđuje živce te se rabi za liječenje bolesti živaca, funkcije znojnih žlijezda, rad slezene, jetre i žuči, muške potencije jer jača spolni nagon. U pučkoj medicini kod navedenih oboljenja preporučuje se uzimanje čaja u propisanoj kurativi kao i praška od korijena ljupčaca.

Eterično ulje korijena rabi se kao začin u proizvodnji hrane. Eterično ulje sjemena rabi se u aromaterapiji za tretman skidanja mrlja i raznih kožnih nečistoća s lica.

Ljupčac rabimo kao: antireumatik, antispazmodik, afrodizijak, aromatik, depurativ, dermetik, digestiv, dijaforetik, diuretik, ekspektorant, emenagog, kardiotonik, karminativ, sedativ, regulator, revitalizant, vermifug.

Kontraindikacije: Trudnice ne bi smjele uzimati ljupčac u bilo kojem obliku, kao ni osobe koje imaju visoku tjelesnu temperaturu.

>>Snažna ljekovita strana nježne i prelijepe maćuhice

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar ludiplavi24
ludiplavi24
15:09 07.05.2016.

Svaki tjedan biljka koja liječi il pomaže u apsolutno svemu.

M3
Miške 3
16:16 08.05.2016.

Pa to je obični celer.

DU
Deleted user
21:46 08.05.2016.

Ako sam prepoznala listove, onda mi to zovemo Magi. Ja ga obavezno stavljam u juhu. Miriši kao vegeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije