omiljeni cvijet

Suncokret - cvijet koji je trenutno u punom sjaju, najljepša je dekoracija za dom - u buketu ili sam

Shutterstock
28.08.2023.
u 11:17

Lako se uzgaja, ali zbog visine će ga trebati poduprijeti. Zanimljivo je da glave prate kretanje sunca lagano se okrećući od istoka prema zapadu

Kao i ostale vrste pripadnice porodice glavočika (Asteraceae), suncokret nosi cvatove sastavljene od brojnih malih, zbijenih cvjetova. Istaknuti, zrakasti cvjetići vanjskog kruga dolaze u raznim bojama: žutoj, zlatnožutoj, narančastoj ili kestenastoj, dok je sredina cvata crvenkasta, purpurna ili smeđa.

Foto: Flora magazin

Suncokret naraste 60–300 cm visoko, a uzgaja se kao jednoljetnica. Zbog svoje visine sadi se kao živa ograda ili paravan te služi za popunjavanje pustih mjesta u udaljenim dijelovima vrta. Niski kultivari smještaju se u pozadini miješanih gredica. Izvrsni su kao rezano cvijeće, a mogu se i posušiti. Njegove jestive sjemenke privlače ptice i leptire. Odgovara mu svako vrtno tlo, ali preferira lagana, suha i propusna tla. Traži osunčano mjesto i dobro podnosi vrućinu i sušu.

Lako se uzgaja, ali zbog visine će ga trebati poduprijeti. Zanimljivo je da cvatne glave prate kretanje sunca lagano se okrećući od istoka prema zapadu.

Foto: Shutterstock

Simbol sreće i vitalnosti, suncokret je omiljeni izbor mladenki za vjenčani buket u ljetnim mjesecima. Vedre, živopisne i jarke boje te upečatljivog oblika, poziva na divljenje i mami osmijehe. Nije ni čudo da ga tolike žene žele pored sebe na svoj posebni dan. Kao i ostale pripadnice porodice glavočika (Asteraceae), suncokret nosi cvatove sastavljene od brojnih malih, zbijenih cvjetova. Istaknuti, zrakasti cvjetići vanjskog kruga dolaze u raznim bojama: žutoj, zlatnožutoj, narančastoj ili kestenjastoj, dok je sredina cvata crvenkasta, purpurna ili smeđa.

Foto: Shutterstock

Cvate od početka srpnja pa sve do listopada. Suncokret je u stvari nakupina stotina manjih cvjetova koji cvatu izvana prema sredini glavice. Svaka sjemenka suncokreta jedan je maleni cvijet, a vrijeme cvatnje točno se vidi po peludu na cvjetićima. Vrlo je važno napomenuti da se pelud mora pažljivo ukloniti ako ne želite zaprljati vjenčanicu!

Foto: Shutterstock

Osim divnog izgleda, suncokret je nadaleko poznat i po svojim sjemenkama, bogatima vitaminima, mineralima, vlaknima, mastima i bjelančevinama. Kako biste došli do njih, otrgnite glavicu sa stabljike, očistite vanjski rub i krenite prema ostatku cvijeta te poberite sve sjemenke koje su spremne za konzumaciju sirove ili ih možete obraditi u pećnici.

Foto: Shutterstock

Primjena: žive ograde ili paravani te za popunjavanje pustih mjesta u udaljenim dijelovima vrta, niski kultivari u pozadini miješanih gredica.

Napomena: Budući da je stabljika većim dijelom gola, a listovi neugledni, obično se uz suncokrete sade ljetnice s više "odjeće" na sebi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije