mijenjajmo navike

Beskorisne stvari koje kupujemo brzo postaju naš kućni otpad

otpad
Foto: Thinkstock
1/3
01.08.2015.
u 08:30

Smanjimo količinu kućnog otpada; reciklirajmo ili olakšajmo recikliranje. To je naš najbolji doprinos u gospodarenju otpadom, važnim zahtjevom našeg vremena

Računa se kako 80 posto otpadnih proizvoda može ponovno koristiti, a to znači i uštedu i očuvanje okoliša. Nažalost, kućni otpad u većini Hrvatske još ne odvajamo, no, prvi korak koji možemo napraviti - smanjiti otpad.

Gdje početi? Odmah u trgovinama, kad možemo birati između 'korisnih' i 'beskorisnih' stvari. Ove druge, vrlo brzo će postati otpad. Valja steći i naviku popravljanja stvari, bez obzira što u potrošačkom mentalitetu vlada ideja "koristi i baci".

Foto: pixabay

Izbjegavajmo plastične vrečice - kad je god to moguće koristite platnene, papirante...

Dobro je izbjeći i plastične boce, ali ako ne ide bez njih, valja ih vratiti u trgovinu. Treba izbjegavati i pakirane proizvode u poliesterskom tanjuru. Često je tako pakirano primjerice, meso ili povrće. Upravo takva ambalaža jako zagađuje okoliš i teško ju je reciklirati.

Foto: pixabay

Naučimo osnove kompostiranja, a dobiveni kompost može se koristiti i za balkonsko cvijeće ili vrt.

>>Što se sve može od odbačenih materijala






Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije