17.01.2016. u 12:00

Vrijeme sjetve se približava pa već sada valja prikupiti sjeme, supstrat, posude, zaštitu i prihranu. Mudro ih odaberite kako bi usjevi bolje uspjeli

Dok je zima još uvijek u punom zanosu, sa sjetom se prisjećamo ruku zaprljanih zemljom. Nakon što smo prošlog tjedna naučili kako pomno isplanirati vrt, sada se svakim danom sve više javlja želja za početkom sjetve.

Međutim, prije samog početka treba prikupiti sve potrebno. Sjeme, supstrat, sjetvene posude, zaštitna sredstva… Toliko je toga i zato ću vam pokušati objasniti što je zapravo uistinu važno. Nema ništa ljepše od biljke koju gledate kako raste od sjemena pa sve do ploda i još je vaših ruku djelo.

Foto: pixabay

Važnost supstrata
Za uzgoj presadnica, osim kvalitetnog sjemena, najvažnije je nabaviti i kvalitetan supstrat za sjetvu. Najčešće dostupni supstrati u obliku zemlje za cvijeće nisu poželjni. Brzo gube vlagu, nemaju nikakvu hranjivu vrijednost te postoji šansa da u sebi sadrže štetne organizme. Imajte na umu da će kvalitetan supstrat namijenjen uzgoju povrća osigurati dobar početak sezone, tako da ne treba štedjeti.

On će u početku presadnicama osigurati dovoljno vlage, kasnije tijekom rasta i dovoljno hranjiva, a to su dvije najvažnije stvari za zdrav uzgoj.

Sljedeće što trebate imati na umu jesu sjetvene posude. Izgled i materijal samih posuda nevažan je, važno je samo da se u njima tijekom uzgoja ne zadržava voda. Posude možete kupiti u specijaliziranim trgovinama ili ih napraviti sami, odnosno reciklirati materijal kod kuće. Prednost bih dala posudama od recikliranog materijala kao što su novinski papir ili karton od jaja.

Takve posude zajedno s biljkom sadite u vrtu čime čuvate korijen, koji se prilikom presađivanja vrlo lako oštećuje. Što se sjemena tiče, volim znati što sijem, pa svoju sjetvenu kolekciju svake sezone obnovim svježim i novim sjemenom iz spomenutih trgovina.

Foto: Biomedia
Za sjetvu je dobro pripremiti posude kartonskih kutija za jaja i prskalicu za vodu

Koje sjeme birati
Sjeme dobiveno u kontroliranim uvjetima zadovoljava moje prohtjeve - dobro klija, ne prenosi bolesti i dobivam upravo onu biljku koju želim. Dobro bi bilo pripremiti sjeme ranih sorti (rani kupus, kelj, cvjetača, korabica) te sjeme ljutih papričica, jer već potkraj ovog mjeseca počinje prva ovogodišnja sjetva presadnica.

Za prihranu sjemena, u prvoj fazi rasta, možemo reći da nije važna, jer sjeme samo u sebi sadržava dovoljno hranjivih sastojaka za početni rast. Međutim, nakon pojavljivanja prvih pravih listova, javlja se potreba za pravilnom njegom koja se odnosi na zaštitu biljaka kao i na prihranu.

Zaštitu i prihranu najbolje je obavljati prskanjem čime se izbjegava pretjerano vlaženje supstrata, a time i truljenje samog korijena kao i krhke stabljike. Imajte u vidu da prije početka sjetve u tu svrhu nabavite prskalicu za vodu.

Foto: Robert Demo
Dobro bi bilo pripremiti sjeme ranih sorti (kupus, kelj, cvjetača...) jer već potkraj siječnja počinje prva ovogodišnja sjetva presadnica, savjetuje Marija Martinović

Ovisno o vremenskim prilikama, sjetva počinje već u krajem siječnja i početkom veljače. Temperatura za klijanje sjemena u zatvorenom prostoru trebala bi biti od 15 pa do 20 C. Niže temperature mogu zaustaviti rast biljke, čak je i oštetiti, dok više temperature i pomanjkanje Sunčeve svjetlosti mogu ubrzati rast, čime se dobivaju izdužene, blijede i nekvalitetne presadnice. Različite su informacije o datumima sjetve.

Vrijeme sjetve nije isto u svim krajevima. Iz tog razloga, smatram da je bolje ravnati se prema pokazateljima u prirodi, što su radile i naše bake, a ne zaboravimo da im je uvijek sve uspijevalo bez imalo muke.

>>Vaš novi poduhvat: detaljnim planiranjem do super vrta

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije