MIRIS ZA PAMĆENJE

Simbolika cvijeća: Saznajte kako otkriti svoje osjećaje bez riječi

Božuri
Shutterstock
10.07.2021.
u 06:52

Donosimo simboliku nekoliko ljetnih cvjetova čije značenje sigurno niste očekivali

Možda će vam se buket svježe ubranih hortenzija iz vašeg vrta činiti divnim poklonom za bitnu osobu, no ova gesta ima jaku negativnu konotaciju. Zašto? Saznajte u našem članku… Donosimo simboliku nekoliko ljetnih cvjetova čije značenje sigurno niste očekivali.

Zvjezdan

Poznat i pod imenom aster, zvjezdan je cvijet koji neodoljivo podsjeća na "obojenu ivančicu". Specifičnog je mirisa kada se zalije ili ubere. Iako može doći u nekoliko boja, najpoznatija je lila nijansa, koja simbolizira mudrost te pripadnost kraljevskom rodu. Sam po sebi, zvjezdan je znak vjernosti, čistoće i vjere.

Foto: screenshot/facebook

Božur

Velikih, bogatih, skladno obojenih glavica cvijeta i baršunaste teksture latica, božur je jedna od omiljenijih proljetnica. Malo tko može ostati ravnodušan kada ga ugleda! Poglede mami i poziva na divljenje...
Na našem se kontinentu uzgajaju križanci Paeoniae lactiflora s punim velikim cvjetovima bijele, tamnoružičaste boje i boje trešnje, te križanci s cvjetovima bijele, ružičaste i ljubičastoružičaste boje niskog rasta. Divne, impresivne glavice božura bilo kojem prostoru daju veliku dozu sofisticiranosti i elegancije. Baš zato ga dizajneri interijera vole i često koriste kao završni ukras.

S obzirom da u kini označava sreću, sretan brak i doživotni prosperitet, ne čudi da je upravo ovaj kraljevski cvijet omiljen u buketima mladenki.

Foto: screenshot/facebook

Neven

Unatoč popularnosti ove biljke zbog njenih zdravstvenih dobrobiti, pogotovo kada je u pitanju njega kože, neven je cvijet tužnog značenja. Naime, označava poveznicu između smrti i ljubavi, tugu i očaj zbog gubitka voljene osobe. U Meksiku je neven vrlo popularni ukras za Dan mrtvih.

Foto: pixabay

Jutarnja slava

Ovaj cvijet je dobio ime po svom kratkom životnom vijeku: cvjeta nakon izlaska sunca, a umire istu večer. Zbog kratkog života provedenog na suncu, ovi cvjetovi simboliziraju neuzvraćenu ili zabranjenu ljubav. U doba Viktorijanske Engleska, ljudi su imali običaj ostavljati jutarnju slavu na grobu ljubljene osobe koja nikada nije bila njihova. S druge strane, u kineskoj mitologije je prisutna pripovijest i kojoj bog proganja zaljubljeni par i osudi ih na život na suprotnim stranama rijeke. Dozvoljava im da se sastanu samo jedan dan u godini.

Foto: screenshot/facebook

Suncokret

Također omiljen izbor mladenki, suncokret je simbol sreće i vitalnosti. Prema grčkog mitologiji, on označava bezgranično divljenje, a nalazimo ga u priči o Apolonu i Klitiji. Klitija je bila morska nimfa, zaljubljena u Apolona, boga Sunca, glazbe i muške ljepote. Vidjela ga je sasvim slučajno, jedne blage noći, dok je mjesec obasjavao prozore njene odaje. Bio je samo sjena u daljini koja se pretvorila u najljepše i najmilije biće koje su njezine oči ikada vidjele. Ali, Apolon nije dolazio svake noći da bi vidio nju. Njegovo srce je kucalo za njezinu sestru Leukoteju. Klitija je živjela iz dana u dan, sama i odvojena od vanjskog svijeta, ne gubeći nadu. Čeznula je i iščekivala dolazak voljenog Apolona, a kad on nije dolazio, ona je od ljubomore zamrzila svoju sestru i otkrila ocu sestrinu tajnu ljubav. Leukoteja je bila okrutno kažnjena, a Apolon to nije mogao oprostiti Klitiji. Shvativši što je učinila, Klitija je jedno jutro, tugujući umrla. Apolon ju je pretvorio u Suncokret, koji će svaki dan slijediti Sunce, ali će noću spuštati svoju glavu prema zemlji...

Foto: Flora magazin

Hortenzija

Iako postoji mnogo značenja ovog divnog cvijeta bogate glavice, dva se posebno ističu. Tako u jednoj pripovijesti japanski car poklanja ružičaste hortenzije kako bi izrazio svoje žaljenje jer je loše postupao s djevojkom koju je volio. Od tada, hortenzije ružičaste i plave boje povezuju se s iskrenom isprikom. S druge strane, u Viktorijanskoj Engleskoj su hortenzije označavale hvalisanje i darovale su se osobama za koje su drugi držali da su tašte.

Foto: pixabay

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije