zazelenite dom

Šest stručnih savjeta za ukrašavanje doma sobnim biljkama - koju odabrati za koju prostoriju

začinsko bilje
Ikea
23.10.2021.
u 07:00

Da bi vam ovakav projekt uspio, bitno je znati koje biljke odabrati. Općenito, upozorava Hilton, ne uzimajte biljke zato jer su vam lijepe, ili zato što su sad u trendu. Umjesto toga, obratite pažnju na svjetlost koju treba svaka vrsta biljaka

Ako živite u stanu, a želite zazeleniti dom, evo sjajnih ideja. Donosimo šest savjeta koje je za Better Homes & Gardens otkrio zaljubljenik u biljke i autor nekoliko knjiga o uzgoju bilja Hilton Carter, a koji će vam omogućiti da bez napora transformirate svaku sobu zelenilom.

Foto: pixabay

- Biljke su način stvaranja trenutka bijega u vlastitom domu, unošenja vanjskog svijeta - kaže Carter. On dokumentira svoje avanture u skupljanju biljaka na Instagramu, gdje se također možete prijaviti za njegove virtualne radionice na teme poput presađivanja i razmnožavanja najpopularnijih kućnih biljaka. Vjeruje da ne postoji previše zelenog, pa nudi šest jednostavnih načina da svaku sobu u domu napunite sobnim biljkama.

1. Okružite sjedaća mjesta biljkama

- Snaga biljnog života u kući transformira - objašnjava Hilton. Kutak za sjedenje, bilo da je riječ o jednoj fotelji u kutku ili kutnoj garnituri u dnevnom boravku okružite zelenilom. Izvrstan izbor su veliki puzavci koji će se protezati od poda do stropa i biti svojevrsna živa, zelena tapeta. 

Foto: pixabay

2. Prerušite svoju blagovaonicu

- Za razliku od vaze s cvijećem, živa, zelena biljka dugoročno će udahnuti život blagovaonici - kaže Hilton. Sjajan izbor za blagovaonski stol drvo je bonsaija dok će se u kutove odlično uklopiti filodendron.

3. Koristite grupirane biljke kao vizualno središte

- Ponekad je više zaista više - objašnjava Hilton i dodaje: - Stvorite biljni kutak u domu s gusto posađenim biljkama različitih visina kako biste stvorili pomalo divlji kutak unutar svoja četiri zida.

Foto: screenshot/facebook

4. Idite okomito

Objesite male paprati i drugo bilje na zid ili strop. Ovo je odlično rješenje za sve one s malim stanovima. - Ono što je sjajno u vertikalnoj sadnji, za razliku od puzavaca, jest da lonci daju pravi osjećaj dubine - kaže Hilton.

5. Ugurajte biljke u neočekivane prostore

Dodajte uzbuđenje domu s nekoliko dobro postavljenih biljaka. - Uvijek tražim načine kako smjestiti male biljke na neko neočekivano mjesto - kaže Hilton. Pokušajte s filodendronom u obliku srca oko okvira zrcala - dobit ćete dinamiku i dubinu u prostoru - savjetuje stručnjak. 

Foto: screenshot/facebook

6. Ozelenite spavaću sobu

Pokušajte objesiti biljke na strop ili ih postavite na policu iznad kreveta. - Spavanje ispod biljaka čini vam se kao da kampirate ili ste na odmoru - kaže Hilton, čija je supruga napravila mini macramé viseću mrežu za biljke iznad uzglavlja.

Međutim, da bi vam ovakav projekt uspio, bitno je znati koje biljke odabrati. Općenito, upozorava Hilton, ne uzimajte biljke zato jer su vam lijepe, ili zato što su sad u trendu. Umjesto toga, obratite pažnju na svjetlost koju treba svaka vrsta biljaka.

Za kraj je otkrio svoje biljne favorite koji ne zahtijevaju puno brige. - Odličan izbor su ljiljani, lako ih je uzgajati i teško ih je uništiti - kaže ovaj zaljubljenik u prirodu te otkriva još par trikova:

- Za dnevnu sobu, koja je prostor u kojem ugošćujete goste, traži moćnu i vizualno uočljivu biljku, odličan izbor visoka je i lisnata rajska ptica. Za kuhinju pak savjetuje male sukulente na prozorskoj dasci ili šanku kako biste udahnuli život prostoru bez zauzimanja vrijedne površine.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije