dajte mu šansu

Savršen je trenutak za sadnju biljke koja osvaja svojom impozantnošću. I uspjeva s lakoćom!

Shutterstock
25.09.2021.
u 07:00

Lukovice sadite u jesen, prije nego što se tlo smrzne. Kako vole sunce, posadite ih na južnoj strani vrta ili tamo gdje je uglavnom sunčano i to na 20 cm dubine

Ukrasni luk (rod Allium) pripada vrsti bilja koja s lakoćom uspjeva u vrtu, no iznenađujuće, nije tako popularan izbor i često ga se zaobilazi. Impozantna, savršeno okrugla glava cvijeta na čvrstoj stabljici njegova je najprepoznatljiva odlika. U stvari, svaki se cvat sastoji od brojnih sitnih zvjezdastih cvjetova koji se javljaju u lipnju i srpnju.

Foto: Shutterstock

Osim impresivne glave cvjeta, ukrasni luk također osvaja svojim dugačkim zelenim ukrasnim listovima, zbog čega će svoje mjesto pronaći u gredici vrta jednako kao i rezano cvijeće.

Rod allium obuhvaća oko 500 vrsta: riječ je o paleti divno cvjetajućeg lukovičastog bilja, među kojem se ističe Allium giganteum kao jedna je od najvećih vrsta ukrasnih lukova. Može narasti od 80 cm pa sve do dva metra u visinu! Veliki plavozeleni listovi ove biljke niču u proljeće, no do cvatnje većim dijelom uvenu.

Foto: Shutterstock

Među popularnijim vrstama je i Allium Millennium, kojeg krase ružičasti loptasti cvjetovi. Oni su nešto niži od giganteuma: doseđu između 60 i 120 cm.

Foto: Shutterstock

Ako ste pomislili da zbog imena ima nekakve veze s "običnim" lukom, prevarili ste se. Ukrasni je luk divnog, slatkog mirisa, a cvjetovi mogu biti bijele, plave, ljubičaste, ružičaste i žute boje.

Foto: Shutterstock

Lukovice sadite u jesen, prije nego što se tlo smrzne. Kako vole sunce, posadite ih na južnoj strani vrta ili tamo gdje je uglavnom sunčano i to na 20 cm dubine. Potrebno je dodati gnojivo prilikom sadnje te jednom godišnje, u proljeće. Tlo neka bude dobro drenirano, a kako se radi o višegodišnjoj biljci, ostavite je na miru i sama će se raširiti u vrtu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije