Zadnji radovi

Savjetujemo što da prije zime napravite u povrtnjaku i voćnjaku

Savjetujemo što da prije zime napravite u povrtnjaku i voćnjaku
Foto: Dom i vrt
1/3
10.11.2020.
u 12:40

Iz povrtnjaka se prije mraza beru zadnji plodovi, kupusnjače, repa, cikla, priprema se zimnica

U ovo doba godine u povrtnjaku i voćnjaku ubiremo posljednje plodove i pripremamo se za zimu, ali i za proljeće. Što obavezno treba napraviti, što se preporučuje, ali i neke ideje za sve koji imaju vremena i volje.

Obavite posljednju košnju trave i pokupite sve ocvalo cvijeće i lišće koje intenzivno pada sa stabala. Bilo bi dobro skupiti sjeme nama najzanimljivijeg cvijeća, koje treba spremiti u papirnate vrećice i pohraniti na tamno i suho mjesto gdje će čekati proljetnu sjetvu.

Slamom, običnim najlonom, tkaninom ili za to posebno izrađenim kupljenim materijalom potrebno je zaštiti sve nježnije biljke od nadolazećih mrazeva.

U vrtu prije mraza treba ubrati i uskladištiti sve kupusnjače, ali i ciklu, repu, celer, mrkvu i sve povrće koje još niste stigli pokupiti. Listopad je mjesec u kojem se sprema i zimnica od posljednjih ovosezonskih plodova, primjerice rajčica, paprike ili patlidžana. Slično je i u voćnjaku, u kojem sad dozrijevaju dunje, a od njih se mogu napraviti kompoti i razne druge delicije, među kojima je i slatko od dunja.

Povrtnjak svakako očistite i pripremite tlo za sadnju, jer u studenom je vrijeme za sadnju jesenskih lukovica i lučica luka. U povrtnjaku, voćnjaku i okućnici ima dovoljno posla jer se sada mogu početi saditi voćke, sve vrste listopadnog drveća i grmlja, ali i svega ostalog što smo prije predvidjeli. Prilika je i da se cvjetnjaci ili vrtovi ukrase biljkama koje podnose niske temperature pa će mnogi zasigurno posaditi, primjerice, koju maćuhicu.

Kad je već o cvijeću riječ, nikako se ne smije zaboraviti iz tla izvaditi lukovice gladiola i dalija jer one ne podnose niske temperature.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije