Kada otpada lišće

Savjetujemo: Limun koji raste u posudi treba dosta svjetla

Savjetujemo: Limun koji raste u posudi treba dosta svjetla
Foto: Dom i vrt
1/4
23.12.2012.
u 00:05

Često se takve biljke sklanjaju na toplo, a obično je tu i manje svjetla.

Kako da pomogne svom limunu mjesečaru upitao nas je naš čitatelj Boris Pleše iz Zagreba. Sve je, kaže, krenulo dobro. Ljeti su ga njegovali prema savjetima, počeo je tjerati i cvjetove, no umjesto da rastu plodovi, limunu sve više otpada lišće.

– Šaljem vam ove dvije slike. Na obje je u prvom planu limun mjesečar koji je u cvatu.Iza njega je stabalce mandarine u rodu, ima nekoliko plodova. Obje fotografije nastale su prije dva tjedna – piše naš čitatelj. Boris Pleše pohvalio se svojom prvom berbom mandarina. No, ujedno se zabrinuo i zbog limuna

Dodaje i kako je druga fotografija povijesna, jer na njoj je u prvoj berbi mandarina ikad.

Slušali preporuke

– Ono što me muči je opadanje lišća limuna sada, u vrijeme dok cvate. Tijekom proljeća i ljeta smo agrume dohranjivali po preporuci poljoprivredne apoteke i bili smo zadovoljni. Inače, ovo je prvi rod, odnosno cvatnja. Pomozite da pomognem limunu – napisao je naš čitatelj i dodao kako su limun i mandarina trenutno smješteni u radionici, na stolu pored prozora. A temperatura u prostoriji je oko 15º Celzijevih.

Upit našeg čitatelja proslijedili smo Damiru Lučiću, dipl. ing. agronomije, s Voćarskog portala.

– Limun je, kako znamo, heliofilna biljka dugog dana. Drugim riječima, za rast i razvoj treba svjetla. Kako je svjetla manje po zimi tako i limun ima prilagođenu fiziologiju manjem doprinosu svijetla. Česta je greška, međutim, u voćkama u posudama dodatni nedostatak svjetla, najčešće jer ih želimo skloniti na toplo pa to onda bude prostorija s malo svjetla – objašnjava D. Lučić i dodaje kako je to vjerojatno slučaj kod gospodina, što potvrđuje i slika.

Važna prihrana

– U intenzivnom voćarstvu je poznat efekt zasjenjivanja na prorjeđivanje plodova, ili efekt hladnog tla ili nedostatka osnovnih biogenih pa i mikroelemenata. Zbog toga treba znati da u posudi korijen ne komunicira vodenim tokovima koji razmjenjuju hraniva između velike mase tla kada je voćka posađena na njivi ili u vrtu.

U posudi je tlo kompaktno i ograničeno te je izmjena hraniva jako otežana. Zato je poželjno, u manjim obrocima, redovito pa i tjedno dodavati hraniva, folijarno ili zalijevanjem. Paziti treba da se ne pretjera, da ne stvorimo zasoljeni supstrat. Stoga su pogodni već gotovi štapići s hranivima koja otpuštaju biljci. Što se plodova tiče, sve sadnice koje se mogu nabaviti u trgovinama su vegetativno razmnožene cijepljenjem te se već nalaze u generativnoj fazi, odnosno sposobne su odmah donositi rod – kaže Damir Lučić.

NE PROPUSTITE: Hibiskus možete spasiti i kad mu otpadnu svi listovi

Ključne riječi

Komentara 2

LI
liliZG
12:02 11.03.2015.

meni se čini da gospodin nije dobio odgovor na svoje pitanje.

IV
IvekIvek
08:29 11.12.2018.

Cijenjeni stručnjak nije odgovorio na pitanje zbog čega limunu opada lišće. Ili misli da će čovjek produžit dnevno svjetlo na neki način?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije