Tajni recept

Savjetujemo kako da voće ostane dugo svježe!

Savjetujemo kako da voće ostane dugo svježe!
Foto: Dom i vrt
1/3
17.09.2013.
u 08:44

Kako napraviti otopinu savjetuje Jurica Glumpak, dipl. ing. agr.

Vrijeme je kad se u voćnjaku ubiru plodovi. Često se dogodi da spremljeno voće ne ostane dugo svježe ili istrune. Diplomirani agronom Jurica Glumpak savjetuje kako uskladištiti voće nakon berbe da bismo što dulje uživali u njegovim prirodnim organoleptičkim svojstvima. Postoji nekoliko vrlo jednostavnih recepata, kaže J. Glumpak, no on u svom domu koristi recept kojim se može tretirati sve koštičavo voće, a osnova mu je kalcijev klorid.

Njime se vrlo brzo i jednostavno može očuvati svježina plodova, a uz to će nedozrelo voće sazreti. Postupak je osim toga i jeftin.

– Treba nam 10 litara vode, 400 grama kalcijeva klorida, 20 grama kalijeva metabisulfita i deset mililitara ovlaživača – kaže agronom, objašnjavajući da se kalcijev klorid i ovlaživač mogu kupiti po pristupačnim cijenama, a da je kalijev metabisulfit zapravo poznati vinobran i treba ga dvije vrećice. U posudi se u 10 litara vode prvo razmuti kalcijev klorid, a zatim vinobran i ovlaživač.

U tu otopinu stavi se voće, u našem slučaju jabuke, koje se rukama malo pritisne da bude uronjeno i tako drži oko tri minute. Jabuke se izvade i slože u posudu u kojoj ćemo ih čuvati, važno je da se ne brišu već se slože mokre. J. Glumpak objašnjava da će ovlaživač ukloniti masnu voštanu prevlaku s ploda kako bi otopina što bolje prionula za njega, a vinobran će ukloniti gljivice s voća i spriječiti truljenje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije