Ljekovito bilje

Šalica čaja od anisa smiruje dušu

Šalica čaja od anisa smiruje dušu
Dom i vrt
13.07.2013.
u 00:15

O ljekovitom bilju, upotrebi i pripremi raznih pripravaka piše homeopat i autor knjiga Ivan Lesinger

Anis je tvoj jastuk koji te čuva od loših snova, engleska je narodna izreka. Da se uvjerite, popijte šalicu anisova čaja prije spavanja. Anis otvara, grije i jača želudac i druge probavne organe. Ljekovito djeluje na dva načina. Prvo djelovanje je grijanje abdomena, što pomaže kod želučanih bolova, kronične dijareje, povraćanja, mučnine te dječjih želučano-crijevnih problema, uklanja vjetrove te se koristi kod nadimanja i grčeva koji nastaju od plinova skupljenih u crijevima. Čaj od sjemena anisa izvrsno smiruje.
Drugo ljekovito djelovanje anisa je u liječenju bronhija. Eterično ulje anisa rastapa i omekšava sluz i sprečava grčeve mišića u najmanjim bronhijama. Rezultat djelovanja je olakšano iskašljavanje, a ispljuvak je rjeđi. U liječenju astme, bronhitisa, nesanice, gripe, prehlade i kašlja sjeme anisa je izvrsno pomoćno ljekovito sredstvo koje u obliku čaja rado piju i djeca. Anis je i afrodizijak, pogotovo kuhan u vinu i zaslađen medom. Ovako pripremljen stimulira rad bubrega i mjehura te stvaranje mlijeka kod dojilja, ali je zabranjeno anis uzimati za vrijeme trudnoće. Čaj od anisa djeluje na pravilan rad žuči. Dobro djeluje na peristaltiku i crijevnu mikrofloru te pomaže pri eliminaciji raznih parazita. Eterično ulje anisa koristi se i za vanjsku uporabu te se, primjerice, uspješno primjenjuje kod uništavanja ušiju. Žvakanje sjemena anisa potiče uklanjanje glista kod djece, a djeluje i laksativno te otklanja loš okus i zadah iz usta. U novije vrijeme rabi se u liječenju raka prostate, hepatitisa i ciroze jetre. Najnovija istraživanja usmjerena su na djelovanje anisova ulja koje je slično djelovanju adrenalina na mišiće i srce, kao i na stimulativno djelovanje na CNS i respiratorni sustav. Anis povećava broj leukocita u krvi. Ulje anisa izvana rabimo kod uboda insekata, za masažu čela kod glavobolje i sinusa te za inhalacije kod astme, bronhitisa i jakog kašlja. U kućanstvu se anis upotrebljava kao začin za kolače i kruh. Koristi se u kozmetici i u proizvodnji likera.

Univerzalni čaj
(za navedene bolesti, a posebno dišne i probavu organe)
1 žličica od kave sjemena anisa, 2 dl vode
Priprema: sjeme preliti kipućom vodom. Poklopiti, pustiti da odstoji 15 minuta i procijediti.
Uporaba: uzimati tri puta dnevno poslije glavnih obroka, a najbolje je između obroka i prije spavanja. Čaj se pije vruć i u gutljajima, zaslađen medom. Za liječenje probavnih organa pije se bez meda, nezaslađen.
Napitak
(za ublažavanje kašlja)
1 čajna žličica sjemena anisa (samljevenog u mlincu za kavu), 1 šalica mlijeka

Priprema: sjeme kuhati u šalici mlijeka 5-10 minuta. Zasladiti medom od kadulje.
Uporaba: uzimati tri puta dnevno po šalicu napitka prije jela kod bronhitisa i velikog kašlja.
Tinktura
(protiv nadutosti, za omekšavanje sluzi)
1 dio sjemena anisa, 5 dijelova 90-postotnog alkohola
Priprema: sjeme anisa namočiti u alkoholu u tamnoj boci i začepiti. Svaki dan obvezno promućkati. Bocu držati na toplom mjestu 10 dana, ne na suncu. Procijediti.
Uporaba: uzima se 1 do 3 grama dnevno, prije jela. Kad se daje djeci, stavlja se 5-10 kapi na šalicu čaja, odnosno onoliko kapi koliko dijete ima godina.
Sirup
(za jačanje želuca)
50 g samljevenog sjemena anisa, 50 g samljevenog sjemena komorača, 25 g limunove kore (suhe i istucane u prašak), 250 g kandisa ili meda, 6-7 dl vode.
Priprema: u litrenu bocu staviti sastojke, dobro izmiješati i začepiti. Staviti na toplo mjesto da odstoji šest tjedana.
Uporaba: piti natašte jednu čajnu žličicu.
Ulje-alkoholat
(kod raznih bolesti želuca, crijeva, jetre, pluća, maternice itd.)
2 g anisova ulja, 98 g 90-postotnog alkohola
Priprema: ulje anisa staviti u naznačenu količinu alkohola i promiješati.
Uporaba: uzimati tri puta po 10 kapi poslije jela s malo vode ili čaja.
Napitak
(za čišćenje krvi, želuca, mjehura, bubrega, za izbacivanje sluzi iz bronha, izlučivanje loših sokova iz tijela, poticanje živaca na rad, za reguliranje neurednog mjesečnog ciklusa)
6 g praha suhog istučenog korijena anisa, 1,5 dl vode, 1,5 dl vina, 2 žlice meda.
Priprema: prah anisa močiti 12 sati u mješavini vode, vina i meda. Staviti da prokuha 5 minuta. Poklopiti, pustiti da odstoji pola sata i procijediti.
Uporaba: piti dvije šalice dnevno, svakih pola sata jednu žlicu.
Homeopatija
Homeopatski lijek Illicium anisatum priprema se u obliku matične tinkture od sjemena zvjezdastog anisa. Rabi se za liječenje katara, kolika, kašlja, bolesti pluća, tegoba želuca, reume i raznih bolova.

NE PROPUSTITE: Anđeliku koristite za slab želudac i aritmije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije