20.02.2014. u 11:46

Svatko može uzgojiti salate, čak i ako nema vrt. Dovoljno je samo nekoliko teglica, malo sjemena i, naravno, dobra volja...

Kakva god zima bila, hladna ili topla, vlažna ili suha, odnosi nam svu energiju akumuliranu tijekom ljeta i kao da nas tjera da se obnovimo kako bismo proljeće dočekali probuđeni poput prirode koja nas okružuje. No, prije punjenja, tijelo treba očistiti od teške zimske hrane prepune masnoća. Možda najbolji detoks suvremene prehrane nutricionisti su pronašli u suvremenim sortama salata. Nekad svedena na ponudu dvije tri sorte, današnja se uzgojna ponuda proširila na desetke različitih sorti, varijeteta, oblika i ukusa, od svježe neutralnog do gorkastog i slatkog. Salate su zagospodarile nacionalnim i internacionalnim kuhinjama.

Foto: Kornelija Benyovsky Šoštarić

Sjetva
Salata je povrtna kultura koja doista ne traži mnogo. Vegetacijska sezona traje od ranog proljeća pa sve do kasne jeseni. Zapravo, mnoge će se kulture smjenjivati u vrtu, a salate će ih sve ispratiti, smjenjujući se na vrtnim gredicama. To je zato što se salate jednostavno mogu uzgojiti i direktnim sijanjem u zemlju ili sijanjem u zaštićenim uvjetima pa tek potom presadnjom u vrt ili u uzgojne posude.

Foto: Kornelija Benyovsky Šoštarić

Uzgoj u glinenim posudama praktičan je jer se sije direktno u posudu

Suvremeni uzgoj okrenut je uzgoju velikih bujnih glava koje su predviđene za komercijalnu ugostiteljsku djelatnost, ali se pojavljuju i sorte malih glavica koje imaju sve listove jednake veličine pa se mogu koristiti i kao rezane salate pakirane u vrećicama. Takve sorte mogu se saditi u gušćim proredima i daju više lisne mase pa ih uzgajivači naročito vole. Vrlo je popularna sorta ledenka koja je i najzastupljenija salata na europskom tržištu.

Foto: Kornelija Benyovsky Šoštarić

Suvremene sorte za rezanje

Mini salate
Posebna kategorija u prepoznavanju suvremenih salata minijaturne su ili, kako ih neki nazivaju, mikrosalate. To su sorte predviđene za uzgoj u posudama poput začinskog bilja, a danas se prodaju isključivo rezane u najlonskim vrećicama. Možda najpoznatija od njih je rikula koja je, uz matovilac i potočarku, najčešća u hobističkom uzgoju. Rikula je vrlo važna jer je i oblikovala novi ukus prema gorkastim salatama pa su uzgajivači u red rezanih mikrosalata danas uklopili i miješane azijske kupusnjače koje se mogu uzgojiti u posudama i rezati po želji kao gorka salata ili ih se može pripremati kao ostale kupusnjače, primjerice u woku. Prednost je mikrosalata što se ne beru, već više puta u sezoni šišaju škaricama.

Foto: Kornelija Benyovsky Šoštarić

Rikulu u sezoni možete jednostavno šišati škarama

Organsko s balkona
Organski uzgoj salata možemo bez problema osigurati na bilo kojem balkonu i terasi. Toplina grada, zaštićenost od vjetra i mraza idealni su za uzgoj salata.
Usto i mnoge bolesti koje se pojavljuju u vrtu u gradu su tek rijetka pojava pa uz prikladne glinene posude, organski supstrat i ekološko folijarno gnojivo možemo reći da je uzgoj salate na balkonu ponekad kvalitetniji od onog u vrtovima. U vrućim ljetnim danima, kad skala na termometru pokazuje 40 i više stupnjeva, prijeko potrebnu vodu salatama na balkonu osigurat ćemo nešto češćim zalijevanjem kako ih ne bismo potaknuli na razvoj sjemena, već na bujan rast.

Foto: Kornelija Benyovsky Šoštarić

Potočarka je salata koja je svojom svježinom i blagim okusom pomalo istisnula matovilac

Ključne riječi

Komentara 3

IN
innich
13:55 03.03.2014.

odlicno!

IM
Irena_mangoo
19:37 01.03.2017.

Pozdrav! Debela sam pocetnica sto se tice sadnje na balkonu (i inace), stavila sam par vrsta salatica danas..zanima me je li ih moram necim i prekriti? U Zg

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije