BUDITE INFORMIRANI

Kako čuvati sjemenje do proljeća: u tegli, kutiji ili papirnatoj vrećici?

sjeme pohrana
Foto: Thinkstock
10.09.2015.
u 08:30

Kraj ljeta pravo je vrijeme za pohranjivanje sjemena povrtnih, začinskih i cvjetnih kutura za iduću sadnju

Kraj ljeta, odnosno druga polovina kolovoza i rujan, kada se vrijeme vaših ljetnih cvjetnica, začina i povrća primiče svome kraju, idealno je vrijeme za pohranu sjemenja. Njega ćete upotrijebiti opet u proljeće ili rano ljeto u novoj sadnji. Tako ćete znatno uštedjeti na budžetu, a i imati dobro sjemenje, odnosno dobar temelj za cvatnju idućih nasada, naročito ako se se ove godine pokazali uspješnima.

Za početak, trebate znati da se sjemenje 'skida' s cvijeća i ostalih kultura kada one precvjetaju ili se jednostavno osuše. Nemojte to činiti ranije, jer nećete imati dobro sjemenje. Suhoća sjemenja njegov je veliki adut - kada samo ispada iz biljki, tada je idealno za skupljanje.

Ono što još trebate znati kod sjemena jest da se ono skuplja za sunčanog i suhog vremena, nikako rano ujutro dok je još rosa na biljkama, a naročito ne navečer ili nakon kiše. Ako je kišno razdoblje, bolje pričekajte nekoliko dana nakon kiša, da budete uvjereni da sjemenje nije vlažno. U suprotnom će, ako ga tada skupite, istruliti.

Foto: pixabay

Nakon skupljanja, sjeme je dobro staviti na suhi zrak i izvor prirodne svjetlosti da se dodatno posuši od vlage, a one vrste sjemenja s kojih treba skinutu čahuru očistite od opni. Podloga na kojoj ih sušite ne smije biti plastična jer će sjeme struliti - najbolje je odabrati papir ili tekstilnu tkaninu.

Mnogi sjemenje nakon skupljanja i sušenja odlažu u staklene tegle, što nije ispravno. Tegle su obično prozirne, a kako sjemenke ne smiju biti izložene prirodnom svjetlu, u tom slučaju bi ih trebali držati u posve tamnom prostoru koji se rijetko otvara.

Foto: pixabay

Sjemenje je najbolje stavljati u papirnate vrećice (škartoce ili škarnicle), kartonske kutije ili pak drvene sanduke. Prozračnost tih materijala će ih spasiti od vlage. Možete za kartonske kutije upotrijebiti i kutije od šibica i drugu ambalažu. Neki upotrebljavaju i male plastične kutije što također nije loš izbor, sve dok su od neprozirne plastike i pohranjene na suhom mjestu.

U svakom slučaju, sva ambalaža u kojoj držite sjemenje bi trebala biti neprozirna i čuvana daleko od vlage, na suhom i hladnom mjestu. I nemojte zaboraviti napisati na vrećici naziv biljke jer bi vam se lako za pola godine, prije sadnje, moglo dogoditi da ne možete raspoznati o kojem je sjemenu riječ.

>>Tri razloga za uzgoj poriluka: zdrav, ukusan i nezahtjevan

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije