06.03.2016. u 09:00

Da bi biljke dale plodove, treba im osigurati oprašivače, a da bi oni došli, treba ih privući cvijećem. Kadife, neveni, dragoljub, suncokret i cinija idealne su vrste

Kada smo se suprug i ja upustili u avanturu uređivanja zemljišta, nismo ni slutili što nas sve čeka. Uz sitne preinake pokušavamo ga održati kakvo je nekad bilo. Tako smo ostavili stari voćnjak koji godinama pomlađujemo, dio vinograda pretvorili smo u vrt, ostavili divlje kupine te zasadili lješnjake, a planiramo sadnju nekoliko redova loze i malina.

Ideja je bila da ćemo saditi sve ono od čega možemo imati koristi, a estetiku svesti na minimum. Korist za nas znači imati biljke koje daju plodove, a takve biljke traže posebnu pozornost, ponajprije oprašivače. Zahvaljujući susjedu koji ima košnice, u blizini su nam i oni najvredniji – pčele. Međutim, trebalo je pronaći način kako ih u velikom broju privući na „radne akcije“, jer puno je toga za oprašiti.

Cinije privlače korisne kukce u vrt

Praktičnost na 1. mjestu

Ali zasaditi voće i povrće nije bilo dovoljno. Potrebno je zasaditi i cvijeće koje će privući pažnju upravo tamo gdje treba. Kako sam već napomenula, estetika je svedena na minimum, pa su tako nad trajnicama i višegodišnjim cvijećem prevladale jednogodišnje ljepotice. Tu sam prednost dala onima jarkih boja, otpornima na vremenske uvjete, jednostavnima za uzgoj, ali da opet imam i neke koristi od njih.

Kraljica među njima definitivno je kadifa. Sve do svog vrta nisam bila njihov veliki obožavatelj. Osim čudnog mirisa, nisu mi ni izgledale zamamno u vazi. Ali od kada se intenzivno bavim vrtlarstvom, shvatila sam da vrt ne može bez njih. Naime, osim što privlače pčele, svojim mirisom pomažu u tjeranju zečeva, odbijaju komarce, a naročito krtice i voluharice, koje ne vole okus njihova korijena. Vrlo su zahvalne za uzgoj, a cvatu od lipnja pa sve do jakih mrazeva.

Sa sjetvom u zatvorenom možete početi već početkom, a nastaviti na otvorenom krajem ožujka. Osim puževa nemaju većih napasnika, a kako su dobri susjedi svim biljkama, trebale bi definitivno biti sastavni dio svakog vrta.

Idealna biljka za moje prohtjeve je neven. Osim svoje jarke boje i magnetske privlačnosti za pčele, koristi se i kao lijek. Ulja, masti, kreme i čajevi pripremljeni od nevena djeluju protuupalno te smiruju nadraženu kožu. Kako osim vlage nema velike zahtjeve za uzgoj, svakako je preporuka uvrstiti ga u sastavni dio vrtnih gredica. S uzgojem možete početi već početkom ožujka, a u cvjetovima uživajte sve do prvih mrazeva.

Suncokret privlači bubamare i pčele

Cvjetovi se beru od svibnja, za vrijeme lijepog dana kada je sunce najjače. Cvijet također možemo koristiti u salatama te za ukrašavanje kolača. Treba napomenuti da neven pomaže biljkama i u zaštiti od lisnih ušiju.

Zbog svojih ljekovitih svojstava, dragoljub bi trebao biti u svakom vrtu. Velike količine vitamina C sastavni su dio ove biljke pa su zato cvjetovi i mladi listovi idealni za salate. Treba naglasiti jednostavnost uzgoja jer, osim sunčanih položaja, ova biljka ne traži ništa više. Prihranjivanje treba izostaviti, jer previše plodno tlo rezultira slabijom ili gotovo nikakvom cvatnjom.U vrtu ga je najbolje saditi uz kupusnjače i rajčice, jer osim što privlači gusjenice, privlači i lisne uši.S obzirom na to da je dragoljub vrlo osjetljiv na mraz, sa sjetvom u zatvorenom počnite tek krajem ožujka, a u vrt ga presađujte u svibnju.

Suncokret je definitivno najzahvalnija biljka za uzgoj kako u vrtu tako i u teglama. Traži sunce i malo vlage. Ovu biljku možete razmnožiti sjetvom već krajem ožujka. U početku rasta potrebno je redovito zalijevanje, a daljnjom prihranom dobit ćete ljepše cvjetove. Idealan je zato što privlači bubamare i pčele, ali i ptice koje se hrane štetnim insektima.

Neven također privlači pčele, a jako je jednostavan za uzgoj

Cinija za gušt

Za kraj bih navela cinije, kao vrtno cvijeće „za gušt“. Naime, kako cvjetaju različitih boja i oblika, od lipnja pa sve do prvih mrazeva, idealne su za rezano cvijeće. Dodamo li k tome još da su vrlo otporne na sušu te privlače korisne kukce u vrt, smatram da su pravi izbor. Osjetljive su na presađivanje pa, ako ih uzgajate za presadnice, činite to u biorazgradivim posudicama. Kada biljka naraste oko 8 cm, spremna je za presađivanje u vrt.

Kako prakticiram što jednostavniji uzgoj, ovih pet ljepotana definitivno su moj izbor. Naravno da osim navedenih postoji i bezbroj drugih, još ljepših cvjetnica. Poigrajte se s njima ove sezone, vjerujem da ćete biti i više nego zadovoljni.

* Dodatne korisne savjete, informacije i recepte za prirodne preparate naše kolumnistice potražite u Večernjaku četvrtkom na stranicama posvećenim vrtnim temama!

>>Do vlastitih začina uz jednostavna pravila uzgoja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije