VRTLARSKI RAJ

Zadnji je tren za sadnju trajnica koje će cvjetati u proljeće

sadnja trajnica vrt cvijeće
Foto: Shutterstock
1/17
01.10.2016.
u 09:00

Rujan je pravo vrijeme za sadnju trajnica koje će 'svjetlo dana' ugledati u proljeće, ali nećete puno zakasniti i ako to učinite u prvim danima listopada

Za iskusna vrtlara svaki mjesec ima svoju ljepotu i radove koje je potrebno napraviti u vrtu. Već dugi niz godina postoji vrtlarski „zakoni“ kada se koji radovi obavljaju u vrtu posebno što se tiče sadnje novih biljaka i razmnožavanja. Pogodno vrijeme za pojedine poslove ovisno uglavnom o vremenu: temperaturi, vlagi, sunčanim periodima, oborinama i sl.

U zadnjih nekoliko desetaka godina dolazi do promjene vremenskih uvjeta pa napominjem da se i s tim pomjeraju i pojedini ustaljeni termini za sadnju i razmnožavanje pojedinih biljaka. Ako želimo da smo u skladu s ritmom majke zemlje i univerzuma možemo se raspitati o sadnju po Mjesečevom kalendaru.

Da bismo bolje razumjeli predložene metode potrebno je vrijeme izučavanja te savjetovanja sa stručnjacima iz navedenog područja. Shodno tome tijekom rujena je povoljno vrijeme započnemo s oživljavanjem našega vrta. Ali i početak listopada, ako temperature nisu jako niske, također dolazi u obzir.

Foto: screenshot/facebook

Trajnice su svakako velika grupa biljaka koje čine dio svakoga vrta. Da bi bili uspješni u njihovom uzgoju trebamo napraviti dobar plan. Plan uključuje: mjesto gredice/sadnje, izbor biljaka, priprema gredice, nabava biljaka, sadnja, održavanje. Cijeli proces je sličan kao i kod sadnje drugih biljaka. Međutim pojedine biljke možemo i sami razmnožiti. Ako već imate u vrtu pojedine trajnice možete ih razmnožiti na još par mjesta.

Također treba se raspitati kod prijatelja, poznanika i sl. imaju li neke biljke od kojih bi mogli uzeti reznice. Kada uzgojimo gredicu iz reznica i pratimo razvoj naših biljaka, čarolija vrta neće imati kraja. Kod formiranja gredica često se dogodi da zbog neznanja naguramo veliki broj biljaka na površinu. Provjerite prije sadnje visinu rasta, potrebnu širinu, rast korijena. Pojedine trajnice kao Ajuga sp. jako se šire pa je te biljke potrebno svake godine prorjeđivati i sužavati zonu rasta ili ograditi npr. ciglom ili kamenom.

Foto: screenshot/facebook

Posebno napominjem za biljke koje se šire podzemnim korijenom (rizomima ili sl.) kao što su bambus i pojedine trave da ih ograničite s kamenom, folijom ili nekim drugim materijalom. Na gredicu je bolje posaditi manje biljaka nego da pretjerujemo s brojem.

Kada biljke dosegnu puno veličinu prazni prostori se mogu popunjavati s ljetnicama ili drugim brzorastućim trajnicama. Također raspored po visini sadnje je bitan. Vodite računa da se sve biljka vide kada promatramo gredicu. Trajnice koje su imale vrijeme cvjetanja od ožujaka do lipnja možemo saditi ili presađivati u ovom periodu. Pojedine biljke su otporne na presadnju, brzo se primaju dok za pojedine trebamo više truda ili kupimo sadnicu.

Foto: screenshot/facebook

Vrlo jednostavno možemo razmnožiti i posaditi: Phlox sp.-niske sorte, Iberis sp., Ajuga sp., razne trave (Miscanthus sp., Pennisetum sp. I dr.), razne karanfile koji nisu kasnocvjetajući, žednjaci, čuvarkuće, ukrasni stolisnik, krizanteme i dr. Također često se može pogriješiti u situacijama kada mislimo ako je nešto u ponudi za prodaju da je i to vrijeme sadnje. Veliki postotak presadnica se uzgaja u staklenicima pa je vrijeme ponude neovisno o vremenu stvarne sadnje.

Foto: screenshot/facebook

Naravno imamo izuzetaka posebno za unutarnje bilje. U Hrvatskoj postoje specijalizirani proizvođači trajnica koji su počeli s radom još prije trideset godina. Imaju veliki izbor biljka, puno korisnih savjeta i što je najvažnije kvalitetne sadnice. Posjetite ih svakako. Nakon sadnje biljke trebamo pravilno održavati (uglavnom zalijevanje) te plijeviti ako bude potrebno.

>>Pretvorite svoj vrt u pravi mali tropski raj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije