Zelena oaza

Rješenje je za male balkone vertikalna sadnja

vertikalni vrt
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
05.04.2020.
u 07:00

Najbolji izbor za viseće posude su puzave pelagronije koje “padaju” u slapu

Ako ste zbog malog balkona ograničeni prostorom, ne morate se odreći zelene i cvjetne oaze. Rješenje su za vas vertikalni “vrtovi”, odnosno kombiniranje biljaka tako da vam u slapovima vise sa stropa ili stoje uza zid. Mjesto koje odlučite posvetiti svomu malom vrtu mora biti pristupačno kako biste bez teškoća mogli zalijevati cvijeće te zaštićeno od jakih vjetrova. Na površinama okrenutim prema jugu može se postići najveće cvjetno bogatstvo, dok na istočnoj i zapadnoj strani uspijevaju biljke koje ne cvjetaju tako bogato. 

Pravo je vrijeme za sadnju, primjerice, kadifice koja cvate sve do kasne jeseni. Vrlo je otporna i nezahtjevna – uspijeva u svim tipovima tla. Potreban joj je sunčan položaj. Dobar je izbor za balkon i puzeća pelargonija koja je i najbolje rješenje za viseće posude. Čest je izbor na balkonima i vodenika koja uspijeva na polusjenovitim mjestima. Jedan od najpopularnijih balkonskih cvjetova bez sumnje je petunija koja se sadi u visoke i samostojeće posude i voli puno sunca.

Foto: Promo fotografija

Većina balkonskog cvijeća cvate samo jedno ljeto pa ga je svake godine potrebno iznova saditi. 

To može biti prilično skup sport, no dio biljaka možete uzgajati iz sjemena koje je prilično jeftino ili se odlučiti za trajnice koje uspijevaju na balkonu. Toj skupini biljaka pripadaju mnoge penjačice, uključujući gliciniju, bršljan, kozju krv, pavitinu i lozicu. Njihova dodatna prednost je ta da pružaju hladovinu i zaštitu od pogleda te tako stvaraju ugodan kutak za opuštanje. Većini njih potrebni su potpornji koji mogu biti vrlo dekorativni. Mnoge lončanice mogu prezimiti i u zatvorenim prostorima na 5-12 Celzijevih stupnjeva. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije