NOVA IDEJA ZA DEKORACIJU

Rascvjetane grane voćki za Božić? Moguće je!

proljetne grane procjvetale
Foto: Thinkstock
1/2
07.12.2015.
u 11:33

Rezane grane breskve, trešnje i ostalih voćki te ukrasnih grmova mogu u zatvorenom prostoru, u vazi, procvjetati i u ovo vrijeme

Mjesec prosinac prepun je zanimljivih tradicionalnih običaja koje nastojimo slijediti, poput primjerice darivanja za blagdane sv. Nikole, sadnje pšenice na blagdan sv. Lucije ili pak onog manje poznatog za sv. Barbaru 4. prosinca.

Naime, tada se u zemljama poput Švicarske, Njemačke i Austrije režu grane drveća i ukrasnog grmlja u vrtu te se stavljaju u vazu s vodom. Rezultat je čaroban, poput onoga u proljeće – za nekoliko tjedana, točnije do blagdana Božića izrast će cvjetovi na granama i u vaš prostor unijeti dašak svježine, lepršavosti i mirisa nježnih latica. Iako je sv. Barbara iza nas, još uvijek stignete ubrati grane koje će procvjetati do 25. prosinca.

Foto: pixabay

Voda, toplina, sunce i mjesto koje nije izloženo propuhu potaknut će cvjetanje i ako pomiješate grane različitih vrsta dobit ćete predivan i netipičan božićni aranžman koji možete doraditi ukrasima, kao što ukrašavate jajima i figurama zečića procvjetale grane za uskršnje blagdane.

Samo što će to sada umjesto zečića i jaja biti kuglice, češeri, figure djeda božićnjaka, borova, zvjezdica... i vaš stol će zasjati u posve novom ruhu, na koje niste navikli u ovo doba godine.

Foto: pixabay

Kako biste u tome uspjeli, dodajite svakodnevno u vazu malo tople vode, a grane mogu biti različite – od forzicija pa do voćki – šljive, trešnje, jabuke, breskve, drijena... Prije stavljanja u vodu zarežite nožićem granu na dnu, kako bi mogla primiti više vode i procvjetati. Naravno, može se dogoditi da neka grana i ne procvjeta, a kako biste se osigurali, bolje je ubrati nekoliko grančica.

Foto: pixabay

>>Mekim krznenim detaljima utoplite svoj interijer

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije