Erika je zakon!

Lijek za zimsku melankoliju

erika vrijesak
Foto: Thinkstock
1/8
26.12.2016.
u 08:30

Vrijesak ili erika voli hladno vrijeme i prava je jesenja ljepotica. Otkrijte koju vrstu možete zasaditi i vrtu, a koju u svome domu

Zanimljivi i lepršavi ružičasti, ljubičasti i bijeli cvjetovi vrijeska ili erike sve su popularniji u našim vrtovima i domovima. Razlog? Sadnice nisu skupe (od 10 do 20 kn komad, ovisno o veličini i vrsti), razmnožavaju se i dijeljenjem odrasle biljke, nisu zahtjevne za održavanje a usto su vrlo dekorativne. Izvrstan su 'lijek' protiv zimske melankolije i sivila a listovi, koje možete kupiti u biljnoj apoteci, imaju mnoga ljekovita svojstva.

Usto, trajnice su i ne morate se svake godine iznova brinuti za nove primjerke koje ćete zasaditi. Vrijesak je zimzelena biljka podrijetklom iz Afrike, i ovisno o vrsti, jako dobro podnosi hladnoću. Erika gracilis (ružičasti cvjetovi) i erika hiemalis (ružičasto bijeli cvjetovi) sobne su biljke.

Foto: pixabay
Vrijesak je omiljen zbog svoje dekorativnosti ali i zato jer ne zahtijeva previše njege

Optimalna temperatura za njih je od 5 do 15 stupnjeva. Idealno mjesto za njih bio bi zimski vrt ili zatvoreni balkon, ali svakako ne u blizini radijatora odnosno izvora topline. Vrste poput erike karnee, muretown ruby, winter beauty i snow queen otporne na hladnoću cvijetat će bez problema i ispod snijega. Stoga je često sade i na grobljima. U oba slučaja izaberite sunčano ili pousjenovito mjesto za eriku kao i propusno tlo, koje neće zdržavati vodu.

Foto: pixabay
Ako sadite vrijesak u većoj tegli ili gredicama, stavite više sadnica na rastojanju 20 cm

I redovito je zalijevajte - ljeti svakodnevno, a u jeseni i zimi povremeno. Bitno je da se zemlja u tegli ili na gredici nikada potpuno ne osuši. Nakon što procvjeta ne zaboravite je orezati - odstranite uvele cvjetne grane. A što se tiče razmnožavanja dijeljenjem, pričekajte ljeto i kolovoz. Ako ih sadite u vrtu, dobro je posaditi nekoliko sadnica u grupi na rastojanju oko 20 cm te preko zemlje stavite malč. Idealna zemlja za vrijesak je tresetni supstrat.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije