Sadnja sjemenom

Proljetni radovi u vrtu - pripremite sve za sijanje!

Foto: Tepih centar
1/2
31.03.2020.
u 07:00

Biljke koje se presađuju s mjesta na mjesto mogu se presaditi čim vlažnost zemlje to dopusti, a gomolji se mogu saditi čim temperatura zemlje prijeđe 5 stupnjeva

Sadnja cvijeća sjemenom u vrtlarskim krugovima spada u aktivnosti za one malo naprednije jer odrediti pravilan omjer svjetlosti, vode i kvalitetu tla nije lak posao kao što se možda na prvi pogled čini. Iako većina nas s prvim zrakama sunca poželi imati vrt pun mirisnog i šarenog cvijeća, za ovaj pothvat potrebno je planirati više mjeseci unaprijed.

U proljeće sadimo sjeme biljaka od kojih očekujemo ljetni cvat pa je u cijelom procesu itekako potrebno strpljenje, a želite li ipak da vaš vrt prekriju prekasni cvjetovi u prvim danima proljeća, bolji odabir su sadnice. Biljke poput lukovica popularnih zumbula sade se najesen!

Foto: screenshot/facebook

Pripremite tlo
Prije sadnje cvijeća bitno je dobro pripremiti tlo nakon zimskog mirovanja. Radite li na otvorenom, sad je pravi trenutak za kemijsko ili mehaničko uništavanje korova te sadnju ukrasnog drveća ili grmlja. Podijelite trajnice koje cvatu ljeti i ujesen, uredite gredice, a sjeme jednoljetnica otpornih na mraz poput kalifornijskog maka možete sijati izravno na gredice. Gredice formirajte ljetnim cvijećem poput već spomenute petunije, surfinije i drugih cvjetajućih trajnica.

Kada saditi?
Ne postoji određeni datum kad trebate početi sa sadnjom. To ovisi isključivo o vremenskim uvjetima i vrstama biljaka koje želite imati. Neki ljubitelji cvijeća već s prvim zrakama sunca počinju sa sadnjom, no to je pogrešno - neke biljke neće preživjeti povremene mrazove koji se javljaju u rano proljeće. Sadite biljke nakon što prestanu mrazovi. Biljke koje se presađuju s mjesta na mjesto mogu se presaditi čim vlažnost zemlje to dopusti, a gomolji se mogu saditi čim temperatura zemlje prijeđe 5 stupnjeva.

Foto: shutterstock

Što saditi?
Želite li da vam vrt procvjeta već s prvim proljetnim mjesecima, sadite biljke koje će cvjetati godinama poput tulipana. Isto tako, imajte na umu da će neke biljke koje posadite u proljeće procvjetati tek u jesen te tada dati vašem vrtu neočekivani dašak boja. Ako ste se odlučili balkon ukrasiti cvijećem, dobar odabir su pelargonije i petunije jer imaju više cvjetova od lišća. Sjeme petunija sadi se u neutralni supstrat krajem zime, a treba mu otprilike 20-ak dana da naraste do veličine kad se presađuje u zasebne posude. Petunijama je potrebno dosta svjetlosti i toplog tla, a od sadnje do cvjetanja prođu oko 3 mjeseca. Uz njih, dobar odabir su i begonije, dalije i gladiole.

Pripreme za iduću godinu
Osim sezonskog cvijeća koje smo spomenuli, u vrt možete posaditi neke višegodišnje biljke koje će vas oduševljavati iz godine u godinu poput plamenca (sadi se u dobro drenirano tlo u polusjeni), lažnog ljiljana (Hemerocallisa) koji voli vlažno tlo ili puzavice Clematis koja voli sunce i dolazi u više boja. Jednostavne za sijanje su i mahunarke poput zijevalice (Antirrhuinuma) koja ima pregršt cvjetova, Cosmosa ili vrenice u čiju porodicu spadaju i suncokreti ili verbene koja odlično podnosi ljetne vrućine!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije