Ekološka zaštita

Privučeni žutom bojom, štetnici se lijepe na ploče

Privučeni žutom bojom, štetnici se lijepe na ploče
Foto: Dom i vrt
1/4
23.05.2013.
u 09:00

Čovjek je iskoristio mane koje imaju neki insekti u zaštiti posađenog.

Neke skupine insekata, koje uništavaju naše uzgojeno povrće i voće, imaju manu koju je čovjek iskoristio i na taj način uspio obraniti bilje od štetnika. Mana određenih skupina insekata je da ih privlači žuta boja, kao na primjer lisne uši, mušice, štitaste uši, tripsi, resičari, a žute ploče učinkovite su i protiv lisnih minera, jabučnog savijača, štitastog moljca, a osobito protiv lukove, trešnjine i maslinove muhe.

Ljepljivi premaz

Ovi štetnici našeg bilja, zbog njima privlačne žute boje, prilaze pločama i upadaju u zamku, odnosno zalijepe se za žutu podlogu premazanu specijalnim entomološkim ljepljivim premazom. Zbog toga za uništavanje vrtnih štetnika upotrijebimo ekološku zaštitu Bio Plantella, odnosno žute ljepljive ploče i pločice.

Velike ploče na sebi imaju male žice za vješanje na grane voćaka i maslina ili na kolce u vrtu s povrćem. Uz male pločice dolaze i posebni plastični štapići s pomoću kojih se zabiju u zemlju uz mlado nisko povrće ili uz balkonsko i sobno cvijeće. Bio Plantella žute ljepljive ploče obavijene su silikonskim papirom koji štiti ljepilo da se ne bi prebrzo osušilo. Kad su ploče potpuno prekrivene štetnicima, moramo ih zamijeniti i staviti nove. Svaki put kad prolazite kroz svoj voćnjak, promatrajte drveća iz blizine. Ako opazite da su štetnici s tla krenuli u pohod na krošnju, još uvijek stignete spriječiti veću štetu. Bio Plantella žute ljepljive ploče učinkovita su mehanička zaštita protiv svih vrsta ušiju i drugih nametnika. Možemo ih upotrebljavati i na povrću i ukrasnom bilju.

Mamci za muhe

Trešnjina muha vjerojatno je najčešći štetnik u našim krajevima. Sve probleme uzrokuju njezine ličinke, a posebno kad ih nađemo u zrelim trešnjama koje smo upravo nabrali. Iako su oštećenja vidljiva tek na ljeto, štetnik je aktivan već u fazi kad plodovi dobivaju žutu boju. Naime, tada samice odlažu jajašca u plodove. Odrasli se primjerci razviju iz buba koje su prezimile i počnu letjeti u svibnju. Trešnjina je muha najopasnija za kasne sorte, a učinkovito ju možemo suzbiti Bio Plantella žutim ljepljivim pločama. Njih objesimo na početku okrupnjavanja plodova. Mamce je preporučljivo objesiti na vanjski rub krošnje da bi bili što vidljiviji, a ovisno o starosti i veličini drveta, treba vam od pet do deset ploča.

Insekticid od buhača

Pri istrebljivanju ušiju koristimo ekološko prirodno sredstvo od dalmatinskog buhača, Bio Plantella Kenyatox Verde, i to prije nego što se listovi počnu savijati. Naime, kad su listovi već savijeni, uši su u njima zaštićene od prskanja. Tada je najbolje da oštećene listove ili cijele izdanke uklonimo i potom biljku poprskamo. Za najbolji učinak bitno je da tretiranje prirodnim insekticidom ponavljamo u razmacima od 10 do 14 dana.

Prirodnim gelom štitite jagode i povrće od puževa

U proljeće na vrtnim gredicama buja rano povrće, salate, jagode... Uz njihov izgled mami i bogatstvo okusa, a upravo okusi raznih plodova u vrtu mame i ptice i puževe. I oni rado jedu sve što smo zasadili. Stoga zrele plodove od napada ptica štitimo zaštitnim mrežama, a oko gredice zbog obrane od puževa stavimo prirodno sredstvo Bio Plantella gel protiv puževa. Bio Plantella gel protiv puževa nanesemo oko biljke kao prepreku preko koje puž ne ide. Tijekom nanošenja gela od ključnog je značenja da je zaštitna pregrada sklopljena. Važno je da gel nanosite navečer, nakon toplog dana, kad se puževi uvuku u svoja skrovišta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije