ZELENA MEDICINA

Prirodna mini ljekarna na vašem balkonu

ljekovito bilje začini
Foto: Thinkstock
1/7
12.04.2020.
u 09:49

Želite li uvijek imati pri ruci bilje od kojeg ćete napraviti čak ili ljekoviti pripravak, zasadite u teglama baš one vrste koje vam trebaju

Prilikom uzgoja cvijeća na balkonima vrlo često bi se našlo mjesta i za uzgoj pojedinog začinskog i ljekovitog bilja. Začinsko i ljekovito bilje ima višestruku funkciju. Koristimo ga kao začin, za liječenje pojedinih tegoba te kao zaštita drugih biljaka od napada štetnika. Uglavnom je to aromatično bilje koje svojim mirisom odbija pojedine štetnike.

Kvaliteta ljekovitog i začinskog bilja u velikoj mjeri ovisi o podneblju u kojem raste, tipu tla, ekspoziciji itd. Za začinsko bilje malo je lakša situacija jer se ne koristi u liječenje pojedinih tegoba. Ljekovito bilje možemo uzgajati za osnovne potrebe npr čajeve ne očekujući da ćemo si osigurati dovoljni količinu za provođenje tretmana liječenja. Glavni cilj je da pri ruci imamo pojedine začinske biljke ili neku ljekoviti biljku za bismo si napravili svježi čaj i sl. U ovom slučaju začinsko i ljekovito bilje je vrlo slično po funkcijama.

Foto: pixabay

Mentu možemo koristiti kako začin i kao ljekovitu biljku. Svakakom prilikom planiranja sadnje trebamo voditi računa o potrebama biljaka za svjetlom, vodom, visina rasta i sl. Možemo napravite kombinacije pojedinih biljaka te im omogućiti međusobnu zaštitu od štetnika. Svakako kvalitetan toga bilja neće biti jednako kako biljaka iz prirode koje rastu na prirodnom staništu. Međutim uzgajamo bilje možemo koristiti za pripremu čajeva, tinktura i sl.

Bilje možemo koristiti svježe ili prosušeno. Začine bi bilo dobro da koristimo svježe jer se sušenje izgubio dio aroma. Ljekovito bilje također možemo koristi svježe za pripremu čajeva.

Foto: pixabay

Bilje je potrebno na vrijem štititi od bolesti prvenstveno prirodnim sredstvima zaštite. Vodite računa u kojim žardinjerama uzgajamo biljke. To svakako ne bi trebao biti hrđavi lim i sl. čak i plastika otpušta pojedine štetne tvari koje unosimo utijelo. Ovisno o uvjetima na balkonu odaberite adekvatne vrste za sađenje. Kvaliteta sadnice tako utječe na željeni rezultata. Sadnice trebaju biti bez znakova bolesti ili oštećenja. Kod pojedinih biljaka budite oprezni s količinom vode.

Kadulja, lavanda i sl nemaju potrebu za velikom količinom vode dok menta treba obilno vode i polusjenu. Tijekom rasta biljaka slobodno možemo rezati vršne izbojke za uporabu. Na taj način potičemo rast novih izboja i pomlađivanja biljaka.

Foto: pixabay

Pored svježe varijante možemo ubrati bilje te ga posušiti na otvorenom, polusjenovitom mjesto. Bilje treba biti dovoljno suho te nakon sušenja spremimo ga u papirnatu vrećicu na suho i hladno mjesto. Za prihranu biljaka koristite prirodna sredstva kao kopriva, gavez, preslica i sl. Prilikom rezanja izbojaka koristite oštre škare te rez radimo ukoso iznad pupa.

Začinsko i ljekovito bilje možemo kombinirati s ostalim cvjetnicama ili s povrćem. Ako imate dovoljno prostora možete napraviti prekrasne začinske sparirale s obiljem raznih vrsta. Evo nekih od kombinacija biljaka: lavanda+ružmarin+majčina dušica+patlidžan, ruža+lavanda+češnjak, melisa+kadulja+pelin, smilje+rudbekija (Echinacea purpurea), menta bi bilo dobro da je samostalna jer se brzo širi.

Od začinskog ljekovitog bilja kojeg možemo uzgajati na balkonima su: lavanda, ružmarin, ruta, smilje, majčina dušica, estragon, peršin, celer, komorač, pelin, menta, matičnjak, ljupčac, kadulja i sl. Prilikom uzgoja trebamo imati na umu da biljkama osiguramo adekvatne uvjete rasta te svakako najvažnije brigu i ljubav. Svu pažnju koji im poklonima će nam vratiti kroz ljekovitost i aromatičnost svojih listova i grančica.

Foto: pixabay

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije