u vrtu

Pripremite se za orezivanje, ali i sadnju lukovica, krizantema i maćuhica

krizanteme
Damir Špehar/PIXSELL
30.08.2021.
u 12:46

Ljubitelji cvijeća znaju da mnogim cvjetnicama upravo u krajem rujna završava sezona, ali isto tako upravo sad trenutak je za sadnju vrsta koje želimo vidjeti na proljeće u punom cvatu

Dolaskom rujna u vrtu se zahuktavaju radovi jer puno toga valja obaviti prije prvog mraza. Ljubitelji cvijeća znaju da mnogim cvjetnicama upravo u krajem rujna završava sezona, ali isto tako upravo sad trenutak je za sadnju vrsta koje želimo vidjeti na proljeće u punom cvatu. 

Foto: screenshot/facebook

Prije svega tu se misli na lukovice. Prije same sadnje potrebno je odlučiti koje vrste bi željeli imati u vrtu u proljeće i u kojoj boji a zatim krenite u nabavu. Lukovice su dosta skupe no nastojite ne štedjeti na njima, birajte lukovice koje su zdrave. Želite li pak imati vrt pun boja i ovu jesen prionite poslu te nabavite jesensko cvijeće koje voli hladnije temperature.

Foto: Flora magazin

Maćuhica (viola) je definitivno najbolji izbor. Otporna je na zimu. Naraste oko 15cm. Možete je nabaviti na tržnicama, vrtnim centrima ili cvjećarnicama po vrlo povoljnim cijenama od 3-5 kn I to u mnogobrojnim bojama.

krizanteme
1/10

Erika (Erica) je biljka koja voli zimu a optimalna temperature za prezimljavanje je 5 stupnjeva. Volite li imati cvijeće na balkonu pravo vrijeme da ljetne vrste zamijenite zimskima. Erika je dobar izbor. 

Foto: screenshot/facebook

Pernetia (Pernetia mucronata) je grm s bobicama koji podnosi mraz iI lijepo ga je vidjeti u vrtu.

Krizanteme (Chrysanthemum), kao i svaku jesen ljubitelji krizantema su napokon dočekali da krizanteme, margarete, špine i multiflore dođu u cvijet. Mnogi ljubitelji cvijeća ce se složiti da je krizantema ipak vrtna kraljica u kasnu jesen. Potrebno ju je samo zaštiti od prvih mrazeva koji ponekad dođu nenadano.

Foto: pixabay

Ako planirate sijanje trave prije zime rujan je idealan mjesec za to. Za uspješniji rast trave zasijanu površinu dobro je prekriti plastičnom folijom.

Foto: screenshot/facebook

Tu je i kraljica cvijeća ruža koju valja kvalitetno orezati. Rezidba ruža se odrađuje u tri termina: jesen, proljeće i sredina ljeta.  Osnovno znanje o rezidbi ruža omogućit će vam da imate lijepe, zdrave i dobro njegovane grmove ruža koji će vas nagraditi cvjetovima. Jesenska rezidba je dio pripreme ružinog grma za prezimljavanje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije