Balkonske ljepotice

Pripremite se! Ovo su savjeti za uređenje cvjetnog balkona

Pripremite se! Ovo su savjeti za uređenje cvjetnog balkona
Foto: Dom i vrt
1/4
10.04.2013.
u 00:10

Važno je znati koje će bilje činiti osnovu nasada, obično su to pelargonije

Prve tople proljetne sunčane zrake bude nas iz zimskog sivila i već smo počeli razmišljati kako bismo proljetnim čišćenjem osvježili svoj dom. To je odlična prilika da počnemo planirati koje će biljke ovoga ljeta krasiti terase i balkone. Prije nego što ih počnete nabavljati dobro razmislite, jer odluka nije nimalo jednostavna.
Pripremite se
Važno je znati koje će bilje činiti osnovu nasada, obično su to pelargonije, i kakav je prostor gdje će on biti – na sjenovitim mjestima sadimo biljke koje vole sjenu, a na mjesta obasjani, suncem cvjetnice kojima ono treba. Posadite ono što ste sami razmnožili ili sačuvali preko zime, a nove ideje potražite u vrtnim centrima.
Dođite pripremljeni, ponesite detaljan nacrt položaja korita s označenim stranama svijeta i fotografiju kuće. Ne zaboravite provjeriti veličinu korita. Razmislite koje trajnice vam cvjetaju pred kućom. Vrtlar u vrtnom centru očekuje osnovne smjernice o bojama i vrstama biljaka koje želimo te, naravno, informacije o našem iskustvu s biljkama.

Za sunce je – posebno privlačan mješovit nasad – bujni bršljani, begonija zmajeva krila, tunbergije, viseći abutilon, petunije, čupavi prosenjak

Kupnja biljaka idealna je prilika za nabavu supstrata i hraniva kojima ćemo našim ljepoticama održavati najbolju kondiciju. Uvijek trebamo izabrati samo najkvalitetnije proizvode, u protivnom možemo brzo biti razočarani. Balkonsko cvijeće mora u kratkom godišnjem razdoblju biti izdašno, ako hoćemo da cvjeta bujno, za što su mu potrebni najbolji uvjeti. Odlična podloga za mlade biljke je petkomponentna zemlja za sobno i balkonsko bilje Plantella Balkonia. Pet komponenti predstavljaju: najkvalitetniji humusni treset, potrebna NPK hraniva za trenutačno djelovanje u primjerenim količinama, guano (bogat hranivima u organskom obliku za bolji rast i razvoj), bio biljna vlakna za zadržavanje vode i hraniva u području korijenja te aktivatore cvatnje za više cvjetova i bujniju cvatnju.

Za sjenovit položaj – jarki nasad begonija zmajeva krila, mlječnik malih cvjetova, abutilon šarenih listova i slatki krumpir žutih listova balkon 1 - crveno i žuto - spoj bršljana i kasije...

Plantella balkonia sadrži sve potrebne elemente za razvoj biljaka, dobro zadržava vodu te sadrži dovoljno hraniva za barem mjesec dana. Pazimo na dubinu sađenja budući da preduboko posađenim biljkama, naročito pelargonijama, donji listovi počnu brzo trunuti.
Tekuće gnojivo
Za nešto više od mjesec dana, kad se mlade biljke već sasvim naviknu na novi dom i iscrpe početna gnojiva iz petkomponentne zemlje, počnemo s prignojavanjem. Jednom tjedno vodi za zalijevanje dodamo tekuće gnojivo za cvatuće biljke Plantella Cvet bogato vitaminima i morskim algama. Na taj način ubrzamo i razvoj cvjetnih nastavaka te tako osiguramo bujniji rast. Plantella cvet je jedinstveno visokokvalitetno tekuće gnojivo, jedino s dodanom organskom komponentom za bujno cvjetanje.

Nasad – šaren na osnovi boje drva u bijelo ružičastom tonu s malo žute i plave boje, bijeli i ružičasti bršljan jednostrukog cvijeta, gaura, brahikoma, abutilon

Prednost je što sadrži optimalnu kombinaciju glavnih hraniva i mikrohraniva, a dodani vitamini i morske alge povećaju otpornost na stres te daju sjajniji i bujniji izgled sobnih i balkonskih biljaka. Pokusima je dokazano i da daje do 30 posto više cvjetova od drugih gnojiva. Isto važi i za Plantella List za one koji vole strukturne i zelene nasade ili nasade ljekovitog bilja. Mudri zapisuju, stoga nabavite bilježnicu u koju ćete spremiti stare i nove planove sadnje.
Uz njih dodajte fotografije biljaka, od proljeća do kasnog ljeta, a ovjekovječite ih i na prijelazu u jesen.
A uz cvijeće i djeca i kućni ljubimci vole pozirati, slikajte ih što češće.

NE PROPUSTITE: Savjetujemo što trebate napraviti za novi travnjak

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije