u rujnu

Pričekajte prvi oblačan dan i zasadite ovu omiljenu cvjetnu vrstu, mirisat će godinama

ruže
Thinkstock
14.09.2021.
u 07:00

Imajte u vidu da ruže brzo napreduju, te da se ovisno o vrsti, mogu jako proširiti ili otići u visinu. Zato im ostavite dovoljno mjesta da mogu nesmetano rasti - preporuča se oko 40 do 50 cm razmaka

S pravom nose titulu kraljice cvijeća jer ruže to zaista jesu. Ne samo zbog svojih divnih latica i opojnog mirisa već i zbog iznimne otopornosti. Ruže su vjerojatno najzahvalnije cvijeće koje možete zasaditi u svome vrtu.

Foto: pixabay

Naime, čak i ako ih ne zalijevate i gnojite redovito, one će se održati. Pravi primjer su za to ruže koje rastu po parkovima i o kojima se nitko ne brine - svjedno cvatu godinama. No, to nipošto ne znači da se ne trebate, kada ih jednom zasadite, brinuti o njima.

Foto: pixabay

Nakon ljetnih cvjetnica, od kojih su mnoge pri svome kraju i polako posustaju u cvatnji, naš vrt više nije onako šaren i preplavljen mirisnim laticama, pa je možda vrijeme da ga obnovite nekom novom cvjetnom vrstom. Mi vam predlažemo ruže, koje će vrlo skoro početi cvasti i koje će uljepšati vaš vrt.

Foto: screenshot/facebook

Ako sada nemate vremena ili čekate da ljetne cvjetnice 'odrade' svoje, ruže možete zasaditi joši i u listopadu i studenom ili točnije sve dok se tlo ne počne smrzavati. Neki, u toplijim krajevima Hrvatske, mogu ruže saditi i u prosincu. Ako imate više prostora, isplanirajte gdje ćete ih smjestiti i koje vrste ćete kombinirati.

Foto: pixabay

Ako želite gredicu od ruža, zasadite u skupini tri do pet sadnica iste sorte, dok boje mogu biti različite. Ako želite da više dođu do izražaja, onda neka sve budu u istoj boji. Vrlo efektno će izgledati ako ih kombinirate s drugim vrstama bilja, primjerice ukrasnim grmovima.

Foto: pixabay

I imajte u vidu da ruže brzo napreduju, te da se ovisno o vrsti, mogu jako proširiti ili otići u visinu. Zato im ostavite dovoljno mjesta da mogu nesmetano rasti - preporuča se oko 40 do 50 cm razmaka. Ruže najviše vole sunčane pozicije te propusno tlo bogato humusom. Prilikom sadnje pazite da cijeli korijen bude u rupi koju ste iskopali. I jedna stvar na koji morate paziti pri uzgoju ruža redovito je - orezivanje!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije