pokušajte

Predivne orhideje možete uzgojiti sami, važno je samo paziti na ove ključne stvari

sobno bilje
Thinkstock
10.12.2021.
u 11:33

Posudi u kojoj će se uzgajati cvijet treba posvetiti posebnu pažnju. Kako posaditi orhideju i kojoj tegli dati prednost?

Orhideje kupljene u rasadnicima i trgovačkim centrima dolaze već zasađene u odgovarajuće supstrate. Kada korijenje biljke potpuno ispuni uzgojnu posudu, biljku treba presaditi u jedan ili dva broja veću posudu kako bi joj se omogućio daljnji rast. Supstrat prije svega treba biti propustan za vodu jer će korijenje trunuti ako on ostane duže mokar. Izvrstan supstrat za orhideje sjeckana su kora bora ili jele.
Ako ste ambiciozniji, pokušajte sami uzgojiti orhideju i to na dva načina - dijeljenjem ili iz sjemena.

Da biste uzgajali orhideju, u trgovini možete kupiti formiranu biljku ili podijeliti postojeću. Cvijet se razmnožava vrlo jednostavno - dijeljenjem. Postupak je najbolje obaviti u rano proljeće, kada cvijet još nije počeo rasti. Orhideja se pažljivo uklanja iz podloge i dijeli na 2-4 nova izdanka. Mjesta reza pospite ugljenom u prahu.

S vremenom će nova biljka stvarati mnogo bočnih izbojaka, za uspješan rast i razvoj potrebno ih je češće prskati vodom iz bočice s raspršivačem. Čim se na mladicama pojave korijeni zraka, mogu se odvojiti od matične biljke i posaditi u zasebne posude.

Foto: Dom i vrt

Bez obzira na odabranu metodu uzgoja, osnove sadnje u supstrat ne razlikuju se puno. Ako je orhideja kupljena u trgovini, sljedeća 2-3 tjedna ne trebate je dirati, pustite da se navikne na novo mjesto. Tek nakon što se uvjerite da je biljka zdrava, može se planirati presađivanje.

Foto: Dom i vrt

Posudi u kojoj će se uzgajati cvijet treba posvetiti posebnu pažnju. Kako posaditi orhideju i kojoj tegli dati prednost? Korijeni biljke moraju primiti dovoljnu količinu svjetlosti, pa je čest izbor tegla od prozirne plastike. Neki cvjećari radije koriste staklene vaze, ali to nije najbolje rješenje. Staklo će lomiti izravnu sunčevu svjetlost, a nježni korijeni patit će od opeklina.

Foto: Shutterstock

Korijenov sustav orhideja raste površno i više vodoravno nego okomito. Iz tog razloga odaberite posudu koja je široka, ali ne preduboka. Dno tegle treba imati nekoliko rupa ako je spremnik plastičan, ali i nekoliko bočnih otvora.

Pri uzgoju većine sobnog cvijeća između zalijevanja, gornji dio se suši, a donji ostaje dugo vlažan, međutim, to je neprihvatljivo kod  orhideje. Vlažnost će vrlo brzo dovesti do pojave gljivičnih ili drugih zaraznih bolesti. Podloga treba biti vlažna i ravnomjerno suha.

Foto: Iz albuma čitatelja

 

Uvjeti za uzgoj orhideja trebaju biti što bliži prirodnim uvjetima. U divljini cvijet preferira koru drveća i vlažnu mahovinu, te komponente moraju biti prisutne u smjesi za lončanice. U specijaliziranim prodavaonicama prodaje se tlo dizajnirano posebno za uzgoj orhideja, a iskusni uzgajivači cvijeća radije pripremaju smjesu sami: treset (prikladan je samo gornji sloj), nasjeckana kora (najbolje bor), mahovina, komadići ugljena, drveni pepeo.

 

sobno bilje
1/15

Kao drenaža prikladan je svaki materijal koji ne upija vodu: drobljeni kamen ili riječni šljunak. Drenaža bi trebala zauzimati najmanje 1/3 ukupnog volumena teglice, tako će se stvoviti najpovoljniji uvjeti za korijenov sustav cvijeta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije