omiljeni ukras

Cvjećarka otkriva: Za preživljavanje božićne zvijezde svaku večer napravite ovaj potez

božićna zvijezda
Thinkstock
29.11.2022.
u 06:00

Ako planirate zadržati biljku nakon blagdanskog razdoblja, potrebno ju je mjesečno prihranjivati gnojivom bogatim kalijem kako biste potaknuli novi cvat

Sa svojim listovima u boji božićna zvijezda glavna je zvijezda blagdana, uz, dakako, božićno drvce. Ovaj šareni cvijet poznat je po tome što unosi božićnu radost u naše domove i predstavlja savršenu dekoraciju za božićni stol, no ključno je znati kako njegovati božićnu zvijezdu kako bi cvjetala cijelu zimu.

Foto: pixabay

Poznata kao meksičko plameno stablo, božićna zvijezda je sinonim za blagdansku sezonu, sa svojim lišćem u obliku zvijezde jarkih boja koje cvate u prosincu i siječnju. Živahnost božićne zvijezde lijepo se slaže i sa zlatnom i zelenom bojom, tako da ih je lako utkati u božićne sheme boja. Nažalost, ovi prekrasni listovi nemaju najduži životni vijek. Ipak, postoje trikovi uz čiju pomoć je moguće održati božićnu zvijezdu u punom sjaju i nakon blagdana.

Foto: Danijel Berković/PIXSELL

Božićne zvijezde mogu biti teške biljke za održavanje jer traže priličnu količinu brige i pažnje. Kako bi biljka trajala što dulje, važno je kupiti onu koja je u dobrom stanju. Držite se renomiranih trgovina ili vrtnih centara.

Provjerite da lišće ne venr jer je to znak da je biljka bilja u prehladnim uvjetima. Također izbjegavajte one koje su bili izložene blizu vrata jer jednostavno neće trajati zbog izloženosti propuhu.

božićna zvijezda božićna zvijezda
1/16

Provjerite supstrat prije kupnje, pazite da nije natopljen vodom, ali ni potpuno suh, i pogledajte lišće i cvjetove – gusto lišće i žutozeleni cvjetovi koji pupaju između obojenih brakteja siguran su znak kvalitete.

Božićnom zvijezdom uvijek rukujte nježno, izbjegavajući grube pokrete. Odaberite svijetlo, toplo mjesto na kojem će biljka rasti, daleko od izravnog sunčevog svjetla i propuha. Idealna je temperatura od oko 20°C.

Foto: pixabay

Pazite da božićnu zvijezdu ne zalijete previše ostavljajući lokvicu vode na dnu lonca u kojem se nalazi. Zalijevajte samo kada supstrat  počne mijenjati boju. Ne postoji određeni broj dana kada treba zalijevati božićnu zvijezdu. Prstom pipnite supstrat, ako je lagan i suh, božićnoj zvijezdi je potrebna voda.

Prihranjujte božićnu zvijezdu jednom mjesečno. Božićne zvijezde potrebno je redovito prskati kako bi se povećala vlažnost zraka i kako bi dulje izgledale dobro. Napunite bocu s raspršivačem vodom i redovito prskajte lišće. Mini božićnim zvijezdama u manjim posudama dobro će doći svakodnevno prskanje.

Foto: pixabay

- Na kraju, svaku večer pokrijte božićne zvijezdu krpom ili je preko noći premjestite u tamni ormarić. Da bi ponovno procvjetala, božićna zvijezda svake noći treba 14 sati potpunog mraka. Nastavite pokrivati ​​biljku dok se pupoljci ponovno ne počnu pojavljivati. Ako pokrivate, pažljivo namjestite krpu i izbjegavajte je snažno povlačiti preko biljke - otkriva cvjećarka Fiona Jenkins.

Foto: pixabay

Ako planirate zadržati biljku nakon blagdanskog razdoblja, potrebno ju je mjesečno prihranjivati gnojivom bogatim kalijem kako biste potaknuli novi cvat. Orežite ju u rano proljeće i držite ga na nešto nižoj temperaturi (oko 13-15 stupnjeva). Smanjite svjetlost koju dobiva na 10-12 sati dnevno kako biste oponašali zimske kraće dane. Budete li radili sve navedeno vaša će božićna zvijezda potrajati i do idućeg Božića!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije