od škara do motike

Poželjeli ste vrtlariti? Prvo odaberite osnovni vrtni alat!

alat
Foto: Shutterstock
1/6
15.07.2020.
u 07:00

Vrtlarenje je nemoguće bez motike, štihače, lopate, grablja, škara, rukavica, kante ili crijeva za zalijevanje i tački

Prvi korak u vrtlarenju je priprema vrtnih gredica. Ako u vrtu planirate novi povrtnjak, nužno je cijeli prostor preštihati. Dakle, prvi alat je štihača. Nakon štihanja, ili duboke obrade tla, kako taj posao nazivaju stručnjaci, tlo odmah pognojite organskim gnojivom. Nakon štihanja zemlju treba usitniti, a za to trebaju motika i grablje. Prilikom sadnje dobro će doći ručna lopatica.

U vrtu uvijek pri ruci morate imati vodu. Vrt se može zalijevati kantama ili pomoću crijeva. Za veći vrt dobro je skupljti kišnicu, jer je to besplatno. Loša strana skupljanja vode je činjenica da se tu tijekom proljeća i ljeta roje komarci.

Vrlo koristane su i tačke. Dok vrtlarite koristite vrtne rukavice. Tako ćete izbjeći ozljede, žuljeve, alergije i različite ozljede koje može izazvati korov.Rukavice nikad ne ostavljajte na suncu ili na kiši.

Ako kupujete novi alat, odaberite onaj kvalitetniji i čvršći, napravljen od dobrih materijala te redovito ga održavajte i spremajte kako bi potrajao niz godina. Motike, štihače i slične pomagače prilagodite svojoj visini kako bi lakše obavljali posao.

Na tržištu postoji i akumulatorski alati, poput škara za grmlje i živicu, klasičnih vrtnih škara, kosilica i različitih šišača. Za vrtlarenje na terasi i balkonu, počastite se mini alatima koji su dizajnirani u različitim bojama i simpatičnim vrtnim torbama.

Foto: screenshot/facebook

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije