VAŠ VRTLATRSKI RAJ

Pravilno postavite staklenike u svoj vrt!

staklenik
Foto: Thinkstock
27.02.2017.
u 08:30

Konstrukcije postavite na južnu stranu, ali pripazite da to mjesto bude zaštićeno od vjetra. Važno je odabrati i kvalitetne materijale, i zbog čvrstoće i zbog zdravlja

Plastenik ili staklenik jedan je od ključnih priručnih alata u uzgoju povrća i biljaka i u privatne i u komercijalne svrhe, a pri njegovu planiranju važan je odabir mjesta i izbor materijala.

S obzirom da su topliji dani sada već konstanta i nema straha od pretjerano lošeg vremena, početak proljeća može biti idealan trenutak za planiranje, odnosno postavljanje konstrukcije plastenika/staklenika u vrt kako bi na vrijeme bio spreman za prvo korištenje.

Ako se postavlja u već isplaniranom vrtu, valja voditi računa da odabrano mjesto bude u dijelu vrta koje se manje koristi. Mjesto treba biti osunčano, poželjno je da bude okrenuto na južnu stranu te zaštićeno od vjetra. Dobru zaštitu može pružiti, primjerice, zid bilo kojeg čvrstog objekta.

Foto: screenshot/facebook

– Plastenik ili staklenik nikad ne valja postaviti ispod stabla jer ga grane, sjeme ili plodovi mogu oštetiti. Ne valja ni pretjerivati ni s dimenzijama, bolji je manji a kvalitetniji koji će odoljeti atmosferskim neprilikama – naglašava Mile Drača, voditelj ekologije u Udruzi O.A.Z.A., naglašavajući kako valja voditi brigu da postavljena konstrukcija bude uklopljena u okoliš.

Na tržištu postoji cijela paleta proizvoda, a pri odabiru gotovih valja birati samo one od specijaliziranih tvrtki jer bi u protivnom kemikalije i druge tvari, primjerice, iz folija mogle završiti i u posađenim kulturama.

Konstrukcija za plastenike može biti plastična, metalna ili od savitljivog drva poput lijeske ili vrbe. Priručni materijal za natkrivanje zasađenih kultura može biti običan najlon ili folija za plastenike. Folija, iako skuplja, ima prednosti jer je izdržljivija, ne puca na suncu i bolje štiti od UV zračenja. Dobrodošli su i klinovi za sidrenje folije te kopče za pričvršćivanje. Za gradnju staklenika mogu poslužiti i stara prozorska krila. Prije postavljanja plastenika/staklenika treba očistiti prostor od korova i nepoželjnog materijala. Jednako je važno i održavanje.

Foto: screenshot/facebook

– Biljne ostatke trebamo redovito uklanjati iz plastenika te ih obvezno dezinficirati kako bi se uništili štetnici koji mogu prezimiti i na -20 stupnjeva. Obično se skriju se između folije i nosača. Osim plastenika, potrebno je dezinficirati alate, gajbe i kontejnere, bez obzira na to jesu li od stiropora ili plastični, čaše za proizvodnju presadnica, vezivo, zapravo sve što smo koristili – ističe Judita Gerber, mag. ing. agr., poljoprivredna savjetnica u Savjetodavnoj službi.

Plastenike/staklenike treba nadgledati cijele godine. Kad god je to moguće, u blizini staklenika treba organizirati skupljanje kišnice koja se može koristiti i za zalijevanje i za hlađenje. Bunarska voda se ne preporučuje. Geotermalna voda najjeftiniji je izvor energije i dobrodošla je za upotrebu, a nedostatak je skup sustav čišćenja vode jer je nužna deferizacija i dekalcinacija termalne vode, za što je potrebno i posebno postrojenje. Treba ih i redovito prozračivati. Time se sprečava pojava gljivica.

Foto: screenshot/facebook

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije