17.04.2016. u 09:00

Kada probate bilje iz vlastitog vrta, svakako ćete se zaljubiti u vrtlarstvo. Čak ne trebate biti vrstan kuhar da bi hrana imala neponovljiv okus jer u tome će pomoći na suncu dozreli plodov

Miris narezanog domaćeg češnjaka, salate od svježeg povrća uz dodatke začinskog bilja, marinade za pečenja i razni umaci samo su neke od delicija kojima okuse biramo sami, i to već u rano proljeće dok oblikujemo svoje gredice.

Za gurmanski vrt neće vam trebati deseci kvadrata, dovoljno će biti pokoja staklenka ili kutak dvorišta. Biljka ili dvije od pojedine vrste biti će dovoljne da odrede oblik ovog carstva, a ujedno će biti ogledalo vašeg gastronomskog ukusa.

U ovakvom tipu vrta salatu je preporučljivo gušće sijati. Tako će cijele godine biti dostupni mladi listovi za berbu. Ako imate više prostora, odrezane korjenčiće salate nakon prorjeđivanja nemojte bacati. Možete ih ponovo zasaditi, ali ovaj put na većem razmaku i time potaknuti stvaranje novih listova, odnosno glavica.

Foto: Biomedia
Češnjak je, kao i feferoni i čili, nezaobilazan u svakom gurmanskom vrtu. Osim u ‘mladom’ izdanju, moći ćete ga kasnije koristiti i kao dodatak kiselom povrću u staklenkama

I rotkvice bi trebale biti sastavni dio, što zbog svog brzog rasta što zbog arome. Ne libite se sijati i radič tijekom cijele godine. Bez obzira na vrućine i gorčinu listova, berete li ga dok je još mlad, okus će biti neponovljiv. Tu je i nezaobilazna blitva. Od samo nekoliko biljaka, redovitim branjem vanjskih listova, imat ćete je na tanjuru cijele sezone.

Bosiljak sadite uz rajčice

Želite li rajčice, birajte one nižeg rasta koje ne trebaju potpornje kao i one manje zahtjevne za uzgoj poput koktel rajčica. Njihovim bujnim urodom bit će dovoljno plodova za svakodnevnu konzumaciju. U blizini rajčice obvezno se mora naći bosiljak, koji će im pojačati okus. S obzirom na to da je riječ o gurmanskom vrtu, odnosno vrtu okusa, ne smiju se zaboraviti razne vrste feferona i čilija. Treba pripaziti na ljutinu sorti, odnosno slatke sorte ne saditi blizu ljutih kako se ne bi pomiješali.

Foto: pixabay

Luk bi se u ovakvom vrtu trebao saditi gušće i konzumirati isključivo kao mladi luk jer zbog prostora, ali i vremena dozrijevanja, predugo je čekati da sazre. Ne zaboravite češnjak. Zasaditi pokoji režanj bit će dovoljno da u kasno ljeto začinite razna jela njegovim intenzivnim mirisom. Sadite li krastavce, bilo bi dobro izabrati one salatne sorte jer ćete tako moći neometano dulje vrijeme uživati u njihovim plodovima.

Prikladne su i sorte za kiseljenje, ako ih berete svaka 2 do 3 dana, možete ih također koristiti svježe u salatama. Tikvice bi trebale biti sastavni dio svakog gurmanskog vrta. Svojim brzim rastom uz redovito zalijevanje i obiranje, za svoje kulinarske delicije možete ih svaki tjedan imati na tanjuru.

Foto: pixabay

Povrće koje ćete imati cijele sezone, uz minimalnu njegu, svakako su mahune. Dobro je izabrati niske sorte koje ne trebaju potporanj i brzo dozrijevaju, kao što su npr. „mahune olovke“. Od njih možete spremati hladne i tople salate, a zamrznete li ih u hladnjaku, variva na početku zime lijepo će vas ugrijati.

Neka začini budu imperativ

Začinsko bilje je u gurmanskom vrtu imperativ. Njime ćete obogatiti obrok drugačijim okusima, bojama i mirisima. Peršin, već spomenuti bosiljak, menta, vlasac, kopar i majčina dušica vrlo su jednostavni za uzgoj, pa se poigrajte sadnicama kako biste dobili neponovljive arome svojih jela. Sjetite se samo okusa hladnog variva od krastavaca uz dodatak kopra – to se zove vrt na tanjuru.

I na kraju, kada bolje pogledate, nije tako teško na tanjur servirati nešto ukusno, k tome još i zdravo, bez obzira na to kakav ste kuhar. Želite li ove godine okuse, ali ipak ne želite gubiti vrijeme na uzgoj, odlučite se za biljke jednostavnog uzgoja. Tek nekoliko sadnica i vidjet ćete da ćete se „zaraziti“ vrtlarstvom – i postati vrstan kuhar.

Foto: Dom i vrt

>>Ne zanemarujte ga: vaše sobno bilje sada treba intenzivnu njegu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije