uradi sam

Planirate za vikend raditi zimnicu? Pripazite na ove ključne korake!

Shutterstock
27.08.2021.
u 06:52

Možda niste znali, ali krumpir, luk i jabuke nikada ne čuvamo u hladnjaku jer im hladnoća smeta

Ako ovog vikenda, ili neki od nadolazećih, planirate raditi zimnicu donosimo super savjete za zimnicu i skladištenje namirnica. Luk i krumpir moramo čuvati na suhom, hladnom i tamnom mjestu. Tako tim važnim namirnicama osiguravamo da što duže ostanu svježe i da ne proklijaju. Grah je preporučljivo staviti u zamrzivač. Ni jedno voće i povrće prije skladištenja ne treba prati, a većinu povrća koju spremamo u zamrzivače prije zamrzavanja treba blanširati. To su samo neke male tajne skladištenja voća i povrća koje već uvelike dozrijeva.

Foto: pixabay

Jabuke, dunje i kruške mogu se sačuvati nekoliko mjeseci, ali sve drugo voće, poput marelica, šljiva, bresaka, grožđa ili neodoljivih bobica najbolje je što prije preraditi – ukuhavanjem, pripremanjem različitih likera, sokova ili kvalitetnim zamrzavanjem.  Jabuke i kruške mogu ostati svježe do Božića, a za njihovo skladištenje potrebna je vlažna, tamna prostorija s manje zraka dok su šljive osjetljivije.

Foto: Ivan Lesinger

Za njih je potrebna prostorija bez vode, s optimalnom temperaturom oko 12 Celzijevih stupnjeva, što je u većini naših podruma ipak teže ostvarivo. Vlažnost prostorije u kojoj se čuvaju jabuke i kruške može se osigurati s kantama vode koja će postupno isparavati i vlažiti zrak. Jabuke i kruške dobro je uskladištiti u drvenim kašetama te redovito pregledavati. Oštećene i nagnjile voćke treba odstraniti. Dinje, simbol mirisnih bakinih soba, treba skladištiti tako da se međusobno ne dodiruju, ali u njihovoj slasti bolje je uživati ako se, primjerice, skuha pekmez.

Foto: pixabay

Bobičasto voće, marelice, šljive ili breskve mogu se zamrznuti. Pravila kvalitetnog zamrzavanja nalažu da se koristi samo svježe ubrano voće, da se opere u hladnoj ili mlakoj vodi te da mu se izvade koštice i peteljke. Voće treba narezati na manje komade, rasporediti po širokom pladnju i staviti u zamrzivač. Tek kad se zamrzne, može se prebaciti željena količina u vrećice za zamrzavanje.

Foto: screenshot/facebook

Orašaste plodove, poput oraha, dobro je prosušiti i čuvati na temperaturi od +1 do -1 Celzijev stupanj. Ako su na toplijem, brzo se mogu pokvariti. Za pripremanje kompota, marmelada i različitih slatkih delicija, uvijek treba birati zdravo voće, ali i imati provjeren recept. Nakon pripreme takvih delicija vrlo je važno i njihovo skladištenje – u čiste i sterilizirane staklenke, kvalitetno zatvorene patent-poklopcima ili celofanom.

Foto: Shutterstock

Dio voća, posebice jabuka, koji je natučen može se iskoristiti i za proizvodnju jabučnog octa. I upozorenje, krumpir, luk i jabuke nikada ne čuvamo u hladnjaku jer im hladnoća smeta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije