Veljača u vrtu i voćnjaku

Planirajte gredice, zasijte presadnice

vrt
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
12.02.2014.
u 00:00

Sad je pravo vrijeme za sijanje presadnice. Sjeme treba staviti u umjereno vlažnu zemlju, na svijetlo i toplo mjesto

Ako ste spremni prvi put napraviti svoj povrtnjak, veljača je pravi mjesec za planiranje radova i još malo edukacije. Vješti vrtlari, naime, ističu kako radovi u povrtnjaku u veljači ovise ponajprije o vremenskim uvjetima. Dok su temperature u minusu, a tlo pokriveno snijegom ili mrazom, mogu se obavljati samo pripremne radnje za sezonu. Primjerice, provjerite imate li sav potreban alat, poput grablja, lopate štihače, motike, škara, zaljevača i prskalica. Važno je isplanirati gredice. 

– U vrtu je važno poštovati plodored, što znači rotacije pojedinih kultura na gredicama – ističe Ankica Benger, dipl. agronom iz tvrtke Cipro, dodajući kako je preporučljivo da se na gredici na kojoj je prošle godine bilo lukovičasko povrće, poput luka, češnjaka ili poriluka, ove sezone zasiju neke druge vrste. Dobrodošle su kupusnjače – kelj, cvjetača, kupus ili brokula. Važno je pregledati i sačuvano sjemena povrtnih kultura i moguće planiranje nabave novih.

Za uspjeh povrtnjaka dobro je imati mamce protiv voluharica, agrotekstilne folije za zaštitu od nepovoljnih vremenskih uvjeta, sredstva za zaštitu, gnojiva i supstrate. Ovo je i pravo vrijeme za sijanje u posude. To se može učiniti s rajčicom, paprikom, patlidžanima, salatama, kupusnjačama. 

Te presadnice zazelenit će vrt već početkom travnja. Inače, da bi presadnice uspjele, valja ih staviti na toplo i svijetlo mjesto, a zemlja im neka uvijek bude umjereno vlažna. Veljača je krajnje vrijeme za rezidbu bobičastog voća, poput borovnica, malina ili kupina, jer će tako ranije potjerati. Prije toplijih dana i prvog pupanja, dobrodošlo je prorjeđivanje krošanja voćaka. Ipak, rezidba se nikad ne bi trebala obavljati dok je temperatura u minusu. Dopuštaju li to vremenske prilike, a posebno je važno da tlo nije smrznuto, mogu se posaditi i mlade voćke, ali oprez. Treba ih zaštititi od hladnoće i glodavaca.

Voćke se mogu i prignojiti stajskim gnojivom ili kompostom. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije