cvjetna bajka

Četiri savjeta za petunije bez mane - najljepša ljetnica u punom sjaju

petunija
Foto: Thinkstock
1/7
27.05.2023.
u 07:00

Zbog ljetpote i raskoši svojih cvjetova, a i jednostavnog uzgoja petunije su najpopularnije ljetnice u našim krajevima

Ako želite cvijeće koje će cvasti (i to obilno) cijelo ljeto, onda su petunije, jednogodišnje ljetnice, idealno rješenje. Mnogima je ona najljepša cvjetna vrsta - ponajprije zbog prekrasnih oblika njezinih latica kao i očaravajućih boja. Naročito je omiljena viseća petunija zbog raskošnog izgleda i to surfinia, hibridna vrsta petunija s velikim cvjetovima koji cvjetaju od svibnja do listopada.

Osim različite vrste cvjetova, petunije se razlikuju u po obliku cvjetova - od ljevkastih, zvonkolikih pa do posve otvorenih; jednostrukih i višestrukih te po mirisu - neke vrste ga uopće nemaju, dok neke vrlo intenzivno mirišu. Postoji cvijet vrlo sličan petunijama, calibrahoa ili Million Bells, no to je posve druga vrsta.

Nisu zahtjevne za uzgoj, no morate se pridržavati nekoliko uputa da bi izdržale cijelo ljeto i neprestano cvale. Upravo zbog svih ovih činjenica nije ni čudo što je petunija, uz pelargonije i begonije najpopularnija ljetnica.

Foto: pixabay

Možete ih uzgajati iz sjemena, ali je sa sadnicama to puno jednostavnije i usto garantira veći uspjeh. Ako želite da njihovi cvjetovi ne idu toliko u visinu nego širinu, režite ih slobodno i oblikujte škaricama.

1. Prvo pravilo je POZICIJA. Petunije vole sunce, ali će jednako dobro uspijevati ako je stavite na polusjenovito mjesto. Idealno mjesto za nju je zapad ili istok, dok je sjever ono što svakako trebate izbjegavati.

2. Drugo pravilo odnosi se na ČIŠĆENJE. Redovito odstranjujte uvenule i osušene dijelove, kako bi mogli izrasti novi cvjetovi.

3. Bitno je redovito i obilno ZALIJEVANJE i to rano ujutro. Najbolja je kišnica ili odstajala voda, no svakako izbjegavajte polijevanje cvijeta, jer može požutjeti. Ne pretjerujte s količinom vode jer će u tom slučaju manje cvjetati.

Foto: pixabay

I na koncu, prihranjujte ih gnjojivom na bazi fosfora i kalcija i to jednom u dva tjedna te pazite da tegle imaju odvod suvišne tekućine tj. da budu dobro drenirane.

Dodatni savjet: Petuniju često, više nego neke druge cvjetne vrste, znaju napadati biljne uši. Stoga nabavite tekuće ili sredstvo u prahu kojom ćete preventivno tretirati cvijet.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije